biti elvis

BITI ELVIS

Rej Konoli
Svakako jedinstvena biografija velikog Elvisa Preslija, napisana od strane Rej Konolija, jednog od najcenjenijih novinara koji je intervjuisao gotovo sva najpoznatija muzička imena, donosi nam jedinstven pogled na ovu ikonu rokenrola. U knjizi Biti Elvis ćete pročitati mnogo toga što će upotpuniti vaše znanje o legendarnom muzičaru i dati vam jedan širi pogled na njega i brojne priče koje ga prate.

Boja Elvisovog glasa podsvesno povezuje, iz nekog nepojmljivog razloga, milione ljudi širom sveta.
„Slušati Elvisa prvi put bilo je kao bekstvo iz zatvora. Hvala Bogu što nam je dao Elvisa Preslija.“ Bob Dilan
Biografija Elvisa Preslija, ikone koja je u potpunosti preobrazila američku kulturu.
Div u američkoj popularnoj kulturi, božanstvo u istoriji rokenrola, Elvis Presli je spojio gospel i tradicionalni crnački ritam i bluz sa kantrijem da bi stvorio potpuno nov muzički pravac i nov način da se istakne muška seksualnost, i time raspametio puritansku Ameriku pedesetih godina XX veka.
U knjizi Biti Elvis novinar Rej Konoli daje svež pogled na karijeru najvoljenijeg pevača na svetu, smeštajući ga, četrdeset godina nakon njegove smrti, ne samo pod drečava neonska svetla Las Vegasa već i na američki Jug sredinom XX veka. Konoli, koji je intervjuisao Elvisa 1969, predstavlja čoveka koji je iz siromaštva u Tupelu u Misisipiju dostigao neviđenu slavu preko noći, Frenka Sinatru smenio sa trona, a zatim inspirisao Bitlse.Govoreći o muzici, pesmama i koncertima, kao i o njegovom privatnom životu koji će se kasnije potpuno otrgnuti kontroli, služeći se intervjuima sa Džonom Lenonom, Bobom Dilanom, Bi Bi Kingom, Semom Filipsom i Rojem Orbisonom, Konoli je stvorio jedan od najvernijih portreta ovog kulturnog fenomena.Knjiga Biti Elvis se pre svega izdvaja po Konolijevom suptilnom ispitivanju siromaštva belaca, klasnih razlika i ekstremne slave. Kako stižemo do kraja ovog pronicljivog dela, Elvisova smrt u četrdeset drugoj godini poprima tragičnu boju. Tvorac američkog zvuka koji i danas odjekuje, Elvis ostaje ovekovečena američka ikona koja je uhvatila onu večitu čežnju koju svi osećamo.Temeljno i bespoštedno, Biti Elvis istražuje neumerenost i nerazumnost koje prate mit o Elvisu, slaveći na kraju njegovu besmrtnost.

Koliko je teško bilo biti Elvis?

21.07.2022.

Elvis Aron Presli je bio američki muzičar, „Kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prodao je više od 600 miliona ploča i igrao u 33 filma. Umro je 1977. od posledica srčanog udara...ili? Detaljnije

Pošalji