bez opoziva

BEZ OPOZIVA

Dejan Mihailović, Vladeta Janković
Poslednje izjave ponekad su zasnovane na ideji da se na samrti izgovara ono što se u životu nije htelo ili smelo reći, ali ih uglavnom obeležava težnja da se značenja oproštajnih iskaza povežu sa životnim učinkom tih velikana, kao neka vrsta sažete poruke potomstvu. U ovoj knjizi Dejana Mihailovića i Vladete Jankovića pronaći ćete izbor najpoznatijih poslednjih reči iz života velikana.

Sve što ljudsko biće za života izgovori može biti promenjeno, ispravljeno, skraćeno ili dopunjeno, najzad i opozvano – sve osim reči izgovorenih neposredno pred smrt, napominju autori u predgovoru ove knjige. Opredeljujući se za izbor kakav je pred čitaocima, oni su nastojali da poslednje reči značajnih ličnosti protumače u ključu društvenog i kulturnog miljea epohe, kao i karakternih osobina i istorijske uloge svake odabrane ličnosti.
Pisci, filozofi, vladari, vojskovođe, umetnici, naučnici, od antike do XX veka, osvetljeni su u kontekstu u kojem su izgovorili oproštajne reči, a autori su težili da čitaoca obraduju i manje poznatim biografskim aspektima, sa ponekad apartnim pojedinostima.Posle brošure Žarka Ružića Poslednje reči velikih ljudi iz 1931. godine ovo je prva knjiga na tu temu koja se objavljuje u Srbiji.„Ne diraj moje krugove.“– Arhimed„Idem da potražim veliko možda.“– Fransoa Rable„Zašto plačete? Zar ste mislili da sam besmrtan?“– Luj XIV„Neću da pucam u ovu budalu!“– Mihail Ljermontov„Moram da uđem, magla se diže.“–Emili Dikinson„Tapeti u mojoj sobi i ja vodimo borbu na život i smrt, koju neko mora da izgubi.“– Oskar Vajld„Odavno nisam pio šampanjac.“–Anton Čehov„Sve mi je ovo dodijalo.“–Vinston Čerčil

Pošalji