makart
beton
567 rsd630 rsd
Ušteda 63 rsd (10%)
- +

BETON

Tomas Bernhard
"Beton" je roman Tomasa Brenharda. "Beton" je slojeviti roman koji sadrži magijske i simboličke slojeve. Bernhard u ovom romanu opisuje tragediju mladog bračnog para koja je posledica toga što oni nisu hrabri da uzmu sudbinu u svoje ruke i tako se otmu od tvrdih okova.
Podelite:

Ovaj "Beton" je novo izdanje čuvenog Bernhardovog romana. "Umnožavanje betonskih znakova tokom dirljive završnice, snaži magijski i simbolički sloj dela, a sama tragedija mladog bračnog para je zapravo plod njihovog neuspelog pokušaja da uzmu sudbinu u svoje ruke i tako se otmu od tvrdih okova koje im je ona namenila. Utoliko njihova tragedija plastičnije oslikava životnu nemogućnost, dok je obrada umetničkog ekvivalenta istog tog pitanja, najpotpunije data kroz stvaralačko mucanje pripovedača.Tako je celovitom obradom nemogućnosti kao centralnog pitanja romana, upotpunjen uspeh Tomasa Bernharda da i ovde ono što je svakidašnje - uključujući i: (auto)biografsko - pretoči u literarni model koji je u isto vreme prožet jakim arhetipskim slojevima, ali i sasvim osobenim stilom koji ne prestaje da iznenađuje čitaoca."

Violeta Ivković, BETON

17.10.2019.

Nakon što je pored puta pronađeno telo mlade, lepe i riđokose prostitutke slučaj preuzima inspektor Rapšag, dovoljno dugo u poslu da je izgubio entuzijazam, a nedovoljno star da bi otišao u penziju. Ipak, iako je video isuviše leševa za jedan ljudski vek, nešto u vezi sa ubistvom ove devojke neće mu dati mira. Detaljnije

Pošalji