beograd paris

BEOGRAD PARIS

Milorad Novaković

Kurve, a ne princeze, jer muškarci tako žele

Roman u slikama Beograd–Paris čitatelju ne daje vremena da odluči hoće li se upustiti u čitanje ili ne jer u prvoj sceni dijalogom je uvučen u radnju kao u vrhunsko filmsko djelo.

Napisati roman isključivo koristeći dijalog, nemojmo se zavaravati, zahtijeva veliki napor i nadarenost.

Svaka rečenica koju likovi izgovaraju ocrtava nam njihove karaktere, odnose proizašle iz tih karaktera, njihovu svakodnevicu i neumitan rasplet. Iako prosječan čitatelj duboko uvučen u svoj konformizam, nikada neće živjeti život glavnog junaka Mihajla ni njegovog kuma, a pogotovo ne Marine, osjećamo bliskost i prepoznajemo osjećaje koji se nastanjuju u nama uslijed svih događaja i osjećaja pravde i nepravde učinjene likovima.

Mihajlo ne čeka božju pravdu, on želi naplatiti sve svoje patnje, sramote i promašaje tuđih ispraznih života koji su se isprepleli s njegovim. Roman najavljuje budućnost glavnih likova tako da kroz kirurški precizne rezove secira prošlost i „grijeh“ svih likova, uključujući i Mihajla.

Zgusnuta radnja postignuta je jezikom koji balansira između kurtoaznog i uličnog, pri čemu prvo govori o onom kako likovi vide sebe, a drugo o onom što u stvarnosti jesu.

Politika, novac, prijevare, pogodovanja, nepotizam, neovisno o političkom sustavu, većinu likova čini prepoznatljivim čitatelju stvarajući mučan osjećaj da se svijet vrlo sporo mijenja, ako uopće, a da mutni tipovi, neznalice i poltroni uvijek pronađu put do vrha moći. Ali, kao u dječjim bajkama, slutimo i nadamo se da će pravda nekako pobijediti.

No, Beograd–Paris nije bajka, jer u romanu nema klasične princeze koju je jednostavno spasiti. Ovdje su žene kurve, jedna iz potrebe za ljubavlju, a druga svojim profesionalnim izborom.

Takav pojam žene u patrijarhalnom svijetu nemoguće je izbjeći, što je naglašeno odnosom prema ženama kao vlasništvu muškarca. U romanu žene naizgled biraju svoj put bez kajanja, ali u oba slučaja njihova potreba za ljubavlju ne nalazi odgovor u svijetu koji ne mogu promijeniti, već pristaju zrcaliti mušku patologiju seksa. Muškarcima je seks – jebanje, a svoju ukupnu uspješnost vide kao broj mogućih snošaja u jedinici vremena. Žena je objekat, a nikada ravnopravni sudionik događaja. Osim kada se na kraju svode računi. Svi apstraktni pojmovi koji u životu predstavljaju ljudske vrijednosti – pravde, istine, ljubavi, nade i sreće – u romanu su iskrivljeni shvaćanjem društva u kojem ne želimo živjeti.

Roman nam ne daje mira danima nakon čitanja jer u svakom liku prepoznajemo neku našu vrlinu ili manu i tjera nas da se s njom obračunavamo. Za čitatelje nesklone filozofskom promišljanju, ovaj roman donosi uzbuđenje, napetost i jedino moguću katarzu. Ne treba nam bog da platimo svoje račune. To će uvijek biti drugi čovjek.

Roman Beograd–Paris lako je zamisliti ekraniziran, kao i gledatelje koji će napeto iščekivati sljedeći nastavak TV serije. Pročitavši ga, pitala sam se ima li autor neku realnu podlogu, stvarni događaj koji ga je potaknuo da napiše roman u čijoj je pozadini kritika društva premreženog kriminalom na svim razinama, s jasnim temeljem u patrijarhalnom obrascu u kojem je žena predmet vlasništva muškarca i njezin je život određen samo odnosom s njim.

Sanja Bilas

Pošalji

BEOGRAD PARIS

Serbian Reader
★★★★★
22.08.2020.
Milorad Novaković – Beograd – Paris Sinoć sam završio čitanje druge knjige Milorada Novakovića. Hteo sam odmah da napišem recenziju, ali sam jednostavno bio previše zbunjen. Iskreno, nisam očekivao onakav kraj. Radnja prati Mihajla, čoveka u četrdesetim godinama, koji živi na dosta neobičan način. Njegov životni san je da bude filmski režiser i pisac. Želja mu je da živi u Parizu i da sedi na mestima na kojima su bili nekada najveći umetnici. Međutim, njegov život je potpuno drugačiji od njegovih želja. Ima ljubavnicu Marinu, koja je dosta mladja od njega, a sa druge strane ima ženu Jelenu. On poseduje spisak svih njenih ljubavnika. Doživljava je kao kaznu za sve ono što je radio u prošlosti, ali takođe smatra da je i on njena kazna. Posle toliko godina, on kreće da se obračunava sa svim ljubavnicima svoje supruge, na jedan veoma čudan način. Svoju ženu na neki način predstavlja kao proizvod, odnosno počinje da naplaćuje sve njene usluge. U ovom film – romanu, žene su predstavljene na najgori mogući način, one su objekat i u vlasništvu su muškaraca. Muškarci čuvaju svoju čast, ne opraštaju ni sebi, a ni drugima. Žene su predstavljene na jedan ponižavajući način, sramota za ženski rod. U ovoj drami nema pozitvnih likova, svi su gubitnici. Luzeri koji su protraćili svoj život, ljudi koji su krenuli pogrešnim putem. Nemoral, kriminal, muška nadmenost, a ženska promiskutetnost su neke od ključnih stavki ovog romana. Ova drama govori o čoveku koji je hteo da promeni prošlost, zarad svoje budućnosti. Međutim, tokom celog romana vidimo kako se svet zapravo veoma sporo menja. Nepravdom kriminalci i neznalice uvek dođu do vrha. Ali, na kraju svako dobije ono što je zaslužio.. Kao i prva knjiga Milorada Novakovića, i ova sadrži jednu bitnu poruku. Neke stvari nikada ne možeš da ostaviš za sobom, jer one ne pripadaju prošlosti, već samo tebi. Svaki neplaćeni račun, na kraju košta duplo više.