novo
čagin

ČAGIN

Jevgenij Vodolazkin
"Čagin" je Jevgenija Vodolazkina istražuje dubine sećanja i zaborava. Glavni lik, Isidor Čagin, arhivista i službenik Gradske biblioteke u Sankt Peterburgu, poseduje jedinstven dar mnemoniste - sposobnost da pamti tekstove u potpunosti. Međutim, ova izvanredna moć postaje njegovo breme, jer on je lišen mogućnosti zaboravljanja. Kroz njegovu priču, Vodolazkin ispituje složene odnose između sećanja i vremena, istovremeno postavljajući pitanje kako čovek koji ne zaboravlja može da živi u svetu gde je zaborav sastavni deo života. "Čagin" je nagrađivano delo koje je osvojilo prestižnu nagradu "Velika knjiga" 2022. godine.

ROMAN O SEĆANJU I ZABORAVU

Arhivista i službenik Gradske biblioteke Sankt Peterburga Isidor Čagin ima jedinstven dar mnemoniste. Može da pamti tekst, ma koliko da je komplikovan, i da ga se seća kad god poželi. Fenomenalna junakova sposobnost postaje mu teško iskušenje, jer je Čagin lišen obične ljudske radosti – zaboravljanja. Sve sa čim dođe u dodir postaje za njega nezaboravno u doslovnom smislu.

Dar predodređuje njegovu ulogu: on je posrednik između nesavršene ljudske prirode i elementarne sile vremena, ali istovremeno i hrabar vitez koji pokušava da od zaborava povrati događaje i imena, i vrati ih u sadašnjost. Ali čak i takav talenat ima svoju lošu stranu. Svaki veliki dar jeste remećenje harmonije. Pamćenju je potrebno zaboravljanje, rečima je potrebna tišina, a izmišljotini – stvarnost.Kako čovek koji ništa ne zaboravlja može da živi u svetu u kome je sve osuđeno na zaborav?Nagrada „Velika knjiga“ 2022.

Pošalji