autoportret s narkoticima

AUTOPORTRET S NARKOTICIMA

Stanjislav Ignaci Vitkjevič
Podelite:

NAPOMENA: Knjigu u pretplati možete poručiti isključivo odabiranjem opcije: Uplata na žiro račun Trećeg Trga!

Stanjislav Ignaci Vitkjevič (Stanisław Ignacy Witkiewicz, 1885–1939), slikar, dramski pisac i romanopisac, filozof, umetnički fotograf, teoretičar umetnosti poreklom je iz starih plemićkih porodica. Veoma rano počeo je da se bavi slikanjem, pisanjem, fotografisanjem, teorijom avangardne umetnosti, nazvavši je Teorijom Čiste forme, koja je, po njemu,  bila najprimenljivija u poeziji, drami i pozorištu. Zahvaljujući obrazovanim roditeljima i prijateljima roditelja škole je završio privatno. Pored humanistike i umetnosti interesovao se za niz drugih oblasti života, između ostalih za narkotike i njihov uticaj na umetničko stvaralaštvo.

U ovoj knizi nalazi se izbor njegovih dela:

  • Majka (drama)

DOROTA: Uh – danas ste se, presvetla gospođo,  napili kao stoka.

LEON: Šta je bilo? Majčica plače? Opet nervni slomić?

  • Narkotici

(O dejstvima alkohola, kokaina, pejotla, nikotina, morfijuma i etera)

Ipak, da se vratim alkoholu: alkohol je dosadan. To znaju oni koji su počeli da ga nešto više uzimaju. U početku pruža iluziju o beskrajnim prostranstvima duha, koja se mogu osvojiti pomoću njega. (I nikotin je dosadan, ali bar ništa ne obećava.)

  • Pravilnik Firme portreta S. I. Vitkjevič

Tip A – relativno „najuglađenija” vrsta. Pre odgovara ženskim nego muškim licima. „Glatka” izrada, s izvesnim  gubljenjem karaktera u korist ulepšavanja, ili uz relativno  isticanje „lepote”.

Isključena je  a p s o l u t n o  svaka kritika od strane klijenta. Portret može da se klijentu ne dopada, međutim firma ne može da dopusti ni najskromniju opasku, bez svog specijalnog ovlašćenja. Ako bi firma dopustila sebi taj luksuz: slušanje mišljenja klijenata, o d a v n o  bi poludela.

  • Čistoj formi
  • Uvod u Teoriju Čiste forme u pozorištu

Pošalji