antoanetina sestra

ANTOANETINA SESTRA

Dijana Đovinaco
"Antoanetina sestra" Dijane Đovinaco, prati život sestre Marije Antoanete, koja je za vreme sestrine vladavine živela u Napulju, stotinama kilometara udaljena od svoje porodice, pokušavajući da kasnije oslobodi svoju sestru od revolucionara koji su joj pretili smrću.

KOLIKO GOD DA SE TRUDITE, NE MOŽETE ODLOŽITI NEIZBEŽNO.

Dok je Marija Antoaneta udisala poslednji dah kao kraljica Francuske u Parizu, druga znamenita vladarka – Antoanetina ljubljena sestra Šarlot – bila je stotinama kilometara daleko, u Napulju, očajnički pokušavajući da obezbedi Antoanetino oslobađanje iz ruku revolucionara koji će je pogubiti. Ipak, Šarlot nije mogla da pretpostavi da će pogubljenje njene sestre promeniti tok istorije – i dovesti do propasti i njene kraljevine.

„Ti si kraljica. Ti si kraljica kakva je Antoaneta želela da bude.”

Austrija 1767: Marija Karolina Šarlot – deseta ćerka i jedna od šesnaestoro dece imperatorke Marije Terezije od Austrije – znala je da će je njena titula habzburške nadvojvotkinje neminovno primorati da napusti svoj dom, porodicu i ljubljenu sestru Antoanetu, čija joj je ljubav značila više od svega. Ali ne još. Habzburška vladarska porodica slavila je veliki uspeh: Šarlotina starija sestra Jozefa obećana je kralju Ferdinandu Četvrtom od Napulja i uskoro će postati kraljica. Međutim, pre nego što je stigla da otputuje u svoju novu domovinu, dolazi do tragedije. Nakon posete porodičnoj kripti, Jozefa se zarazila velikim boginjama i preminula. Zatečena, Šarlot je primorana da se suoči s nezamislivom novom realnošću: sada je ona ta koja se, umesto svoje sestre, mora udati za Ferdinanda. Tužna i usamljena, Šarlot shvata da će njen život u Napulju biti mnogo komplikovaniji nego što je mogla i da zamisli. Ferdinand je povodljiv i neodlučan, i posle katastrofalnog venčanja ona tone u očajanje. Regent njenog muža Tanuči, čovek gladan vlasti i rešen da sve kontroliše, doveo je zemlju na rub propasti. Očajna, Šarlot moli svog brata Leopolda, sada imperatora Svetog Rimskog Carstva, da joj pošalje pomoć – što on i radi, u liku Džona Aktona, zgodnog vojnika, dvadeset godina starijeg od Šarlot, koji preuzima dužnost komandanta mornarice. Šarlot mora smognuti snage da uradi ono što je njena majka nekada učinila: mora preuzeti vlast u zemlji. U vremenu političkih pobuna i pogubljenja krunisanih glava, dok se njena sestra kraljica Marija Antoaneta u Francuskoj suočava sa sve ozbiljnijom krizom, kako će mlada vladarka uspeti da spase sve do čega – i koga – joj je stalo, saznaćete u ovoj podrobnoj i raskošnoj priči o porodici, dvorskim spletkama i moći.

Pošalji