alma

ALMA

Žan Mari Gistav Le Klezio
Veliki francuski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Žan Mari Gistav Le Klezio u knjizi Alma piše o traganju glavnog junaka za nekim odgovorima i sećanjima koja su mu ostala od oca u amanet, zbog kojih on prvi put u životu odlazi na Mauricijus.

Šta, u stvari, predstavlja reč Alma, naziv Le Klezioove knjige? To je ime porodičnog imanja njenog junaka i pripovedača koji prvi put u životu odlazi na ostrvo Mauricijus, jer ga pohode sećanja koja mu je otac ostavio u amanet. „Nisam rođen u ovoj zemlji, nisam u njoj odrastao, ne znam o njoj gotovo ništa, pa ipak osećam u sebi težinu njene istorije, snagu njenog života, breme koje nosim na leđima kuda god krenem. Moje ime je Žeremi Felsen.“ Zašto se Žeremi zapućuje na Mauricijus sa stomačnim kamenom u džepu nasleđenim od oca? Zato što želi da istražuje o ptici dodo, mitskoj ptici čija trapava prilika podseća na Bodlerovog albatrosa, ptici dodo, koju su prvi kolonisti desetkovali, a koja ovaploćuje mit o prošlosti ostrva.Žan-Mari Gistav Le Klezio (Jean-Marie Gustave Le Clézio) smatra se jednim od najznačajnijih savremenih francuskih pisaca, a spada i u najprevođenije. Oprobao se u mnogim žanrovima, od romana, preko novela, eseja, kratkih priča, do dečje književnosti. Nit koja se provlači kroz njegova dela jeste kritički pogled na svet, od najširih sfera do onih ličnih, autobiografskih. Le Klezio je nosilac važnih francuskih priznanja iz oblasti književnosti, a 2008. godine dobio je i Nobelovu nagradu za svoj dotadašnji literarni opus. Akademska knjiga je 2018. godine objavila Le Klezioovu Oluju.

Žan Mari Gistav Le Klezio, ALMA

24.07.2020.

Roman Alma, velikog francuskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Žan Mari Gistav Le Klezia, predstavlja potragu za izgubljenim vremenom. Radnja knjige je smeštena na Mauricijusu na koji glavni junak odlazi prvi put u životu tražeći naučne, ali i neke druge odgovore. Detaljnije

Pošalji