aleksandar dolgij fotografije
rasprodato

ALEKSANDAR DOLGIJ - FOTOGRAFIJE

Maja Medić
Podelite:

Ova knjiga predstavlja izbor iz celoživotnog fotografskog stvaralaštva jednog od najvećih majstora portreta kod nas, Aleksandra Dolgija. Prva polovina knjige sadrži fotografije koje su izlagane, objavljivane i nagrađivane, dok drugu polovinu knjige čine nikada do sada objavljene fotografije. Knjiga sadrži 168 crno belih fotografija i tekstove koje su pisali ljudi koji su ga poznavali, sarađivali sa njim i na čije živote je u manjoj ili većoj meri uticao. Tekstovi, pisani sa veoma ličnom notom, čine da bolje upoznamo čoveka iza aparata - Dolgija u sećanjima njemu bliskih.
Arh. ALEKSANDAR DOLGIJ (1931 - 2009) na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao je na Odseku za unutrašnju arhitekturu. Fotografijom počinje da se bavi na studijama 1956.godine. 1961.godine postaje član Foto- kluba „ Beograd“.Izlagao je na preko 300 izložbi u zemlji i inostranstvu. Osvojio je oko 120 nagrada, a 1989.godine dobija zvanje „Majstor fotografije“FSJ. Na medjunarodnoj izložbi u Beogradu, pod okriljem „ FIAP“, u konkurenciji fotografa iz 50 zemalja osvaja prvu nagradu za kolekciju.

"Za Dolgija je dominantna emocija, a bogati senzibilitet i istančanost duha fotografiju koriste kao put do maštovitih vizuelnih otisaka intima čoveka i u autoru i u modelima. Dolgij u svakom od postupaka pri stvaranju, od snimka pa do konačnog oblikovanja, nastoji da očuva netaknutu izvornu pobudu, a za njega je uloga umetnika da izrazi spoj umetničkog bića sa stvarnošću. Fotografije Dolgija su deo duboke intimne ljudske priče o ljudima i autorovom doživljaju života." - Dragoljub Tošić

Pošalji