adresa

ADRESA

Dragan Velikić
Adresa Dragana Velikića priča o teskobi glavnog junaka ovog romana, Vladana Todorovića, ali i o teskobi grada u kome živi – Beograda. Po zanimanju dokumentarista u pošti, Todorović hodajući Beogradom, dokumentariše proces razaranja grada u kome živi. Velikić u Adresi daje presek društvenih I političkih zbivanja u Beogradu, sve od turskih vremena, pa do danas.

Novi roman dvostrukog dobitnika Ninove nagrade.
Na srednjoevropskoj mapi Velikićeve književne geografije Beograd se često pojavljivao, ali u romanu Adresa prestonica Srbije glavni je tragičar ove savremene povesti. U svesti glavnog junaka Vladana Todorovića, dokumentariste u Muzeju pošte, javljaju se slike grada koji je prolazio kroz raznolike faze razaranja, od turskih vremena do danas.
Šetajući ulicama i parkovima on sastavlja svoj „zapis teskobe“, svojevrstan dosije grada i sebe u njemu, nastojeći da prizove slike prošlosti i u njima pronađe smisao današnjeg stanja duha i opšteg propadanja.

Pošalji

ADRESA

Citalac
★★★★★
25.05.2020.
Upravo zavrsio knjigu. 3/5 zvezdica. Glavni "junak" je u stvari luzer koji stalno gleda sebi u pupak dok zivot pored njega prolazi. Beogradjanin iz kruga dvojke koji ne moze da smisli ovu vlast i njene "projekte". Par likova istomišljenika se provlači kroz roman. Steta sto pisac nije ubacio i nekoga iz "drugog" tabora, od onih koji "grabe, pljackaju i menjaju lice grada". Ovako, roman ostaje jednostran, ali i kao takav je interesantan za citanje na odmoru. Kao i puno drugih modernih romana, treba mu jedno 200 strana da nesto konacno pocne da se dogadja i da glavni junak/luzer konačno počne da zivi svoj san, a ne samo da ga umislja. Roman povazdan skace sa teme na temu, bas kao razgpvori sa mnogim beograđanima, tako da je OK.