novo
johan

JOHAN

Juhani Aho
Johan, Johan, i ponovno Johan! Juhani Aho nam otkriva svoju proznu poemu, "Johan", pričajući nam priču koja je jednako svevremena koliko je i nesputano nordijska. Ova knjiga je remek-delo koje nas vodi kroz borbu čoveka s prirodom - kako onom oko sebe, tako i onom unutar sebe, duboko surovijom i neshvatljivijom. Od svog prvog izdanja 1911. godine, "Johan" je osvojio kultni status u nordijskoj kulturi, inspirišući četiri filma, među kojima su Stilerov iz 1919. i Kaurismakijev iz 1998. Osim toga, ova priča je poslužila kao temelj za dve opere. Ovaj roman je možda najpotresnija priča o ljubavnom trouglu ikada napisana, a istovremeno je prožeta finskim humorom, na crnohumoran način koji je tradicionalno njihov. Johan će vas osvojiti svojom dubinom i suptilnom slojevitošću, ostavljajući trag koji će dugo odjekivati u vašoj duši.

Prozna poema Johan (originalno Juha) finskog klasika Juhani Ahoa iz 1911. svevremena je priča o borbi čoveka s prirodom, onom oko sebe – hladnom prirodom severa, ali i onom u sebi, još surovijom i neshvatljivijom. Ovo modernističko delo od svog nastanka do danas uživa kultni status u nordijskoj kulturi. Po njemu su nastala četiri filma, uključujući Stilerov iz 1919. i Kaurismakijev iz 1998, a komponovane su i dve opere.

Johan je verovatno najpotresnija priča na temu ljubavnog trougla koja je ikada napisana. Istovremeno, ova priča je duhovita na tradicionalno finski, crnohumoran način.

Pošalji