bari lindon

BARI LINDON

Vilijam Mejkpis Tekeri
"Vašar taštine" je uzbudljiva avantura mladog Redmonda Baria, člana propale vlastelinske porodice u Irskoj XVIII veka, u romanu koji nosi intrigantni naslov "Bari Lindon". Autor Vilijam Mejkpis Tekeri maestralno prepliće ratove, evropske dvorove, strastvenu ljubav i goruću mržnju kroz priču o mladiću čiji je cilj povratak slavi predaka i uzdizanje u visoko društvo. Kroz vrtoglave uspone, neočekivane obrte i sunovratne padove, Tekeri, čuven po svom delu "Vašar taštine", oživljava XVIII-vekovni svet složenih spletki i borbe za prestiž. Iako napisan 1844. godine, "Bari Lindon" i danas osvaja čitatelje svojom duhovitošću, pronicljivim opaskama o ljudskim slabostima i neumitnom težnjom za slavom.

Iako živi na ivici bede, mladi Redmond Bari, izdanak propale vlastelinske porodice, čvrsto veruje da mu je suđeno da povrati slavu predaka i postane ugledan pripadnik visokog društva u Irskoj sredinom XVIII veka. Ali do ostvarenja tog cilja mora da prevali dug put, koji ga vodi kroz ratove i evropske dvorove, složene spletke začinjene strastvenom ljubavlju i gorućom mržnjom, preko vrtoglavih uspona, neočekivanih obrta i sunovratnih padova.
Iako napisan još 1844. godine, ovaj satirični roman Vilijama M. Tekerija, autora ,,Vašara taštine", i danas pleni svojom duhovitošću i pronicljivim opaskama o ljudskim slabostima, neutaživoj želji za slavom i borbom za prestiž, u kojoj svako veruje da je privilegovaniji od ostalih spreman da pravda sopstvene postupke uzvišenim namerama.

Pošalji