mogućnost ostrva
rasprodato

MOGUĆNOST OSTRVA

Mišel Uelbek
"Mogućnost ostrva" je roman jednog od najkontroverznijih pisaca danas, Mišela Uelbeka. "Mogućnost ostrva" je roman u epistolarnoj formi koji govori o životu poznatog francuskog komičara Danijela. Uelbek gradi roman na izuzetno zanimljiv način, naime, njegove stranice ispisuju dva klona glavnog junaka iz bliže budučnosti.


"Mogućnost ostrva", epistolarno oblikovana knjiga, je zapravo skup analiza i tumačenja života poznatog i bogatog, ali konfliktnog i netolerantnog francuskog komičara Danijela, koji se pred kraj života pridružuje sekti koja obećava svojim sledbenciima besmrtnost. Poglavlja u romanu zapravo ispisuju dva njegova klona iz bliske budućnosti, u kojoj više nema rađanja, seksa, ljubavi, porodice, već samo beskrajne reprodukcije klonova koji žive usamljene i sterilne živote u svojim bezbedonosnim gradovima.

Nesumnjivo jedan od najkontroverznijih, najuticajnjih i najpoznatijih pisaca današnjice, Mišel Uelbek, svakim svojim romanom utvrđuje svoju neprikosnovenu poziciju troublemakera svetske književne scene. U jeku oštre javne debate o novom Uelbekovom romanu, dogodio se teroristički bombaški napad islamskih ekstremista na francuski satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“, koji je na svojoj poslednjoj naslovnici pred napad imao upravo karikaturu Uelbeka. U svom četvrtom romanu „Mogućnost ostrva“ iz 2005, Uelbek je problematizovao i ispitivao svoje glavne teme kojima se uvek opsesivno vraća: islamofobija, mizoginija, verska i nacionalna netrpeljivost, (ne)funkcionalnost političke korektnosti…

Pošalji