smiraj srpske despotovine

SMIRAJ SRPSKE DESPOTOVINE

Stevan Ješević
"Smiraj srpske despotovine" je istinski dragulj istorijske književnosti, Stevana Ješevića. Ovaj roman pruža duboku uvid u nastavak loze Brankovića, prepoznajući dijaka Dimitrija kao svog pripovedača, i predočava nam žitije despota Stefana Srpskog Slepog. Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju ili ne, ova priča će vas zavesti i preneti u srednjovekovni Balkan, gde ćete proživeti sudbine mnogih naroda koji su se susretali, udruživali, razdvajali i sukobljavali. U isto vreme, otkrićete nepravedno zapostavljen lik despota Stefana Srpskog Slepog i shvatiti koliko je njegova uloga u srpskoj tradiciji bila značajna. Autor Stevan Ješević osvetljava ovu manje poznatu epohu srpske istorije, ostavljajući neizbrisiv trag u svojem izuzetnom opusu, koji obuhvata i prethodni roman "Gospodin Vuk Branković".

Roman Smiraj srpske despotovine je topla istorijska priča o nastavku loze Brankovića. Zamišljen kao žitije despota Stefana Srpskog Slepog, ispisan (ispripovedan) iz pozicije dijaka Dimitrija, ovaj roman se može nadovezati na Ješevićev prethodni roman Gospodin Vuk Branković, ali i čitati zasebno.

Bez obzira da li ste ljubitelj istorije ili ne, osećaćete se kao da šetate srednjovekovnim Balkanom, i proživljavate sudbine mnogih naroda, koji su se na ovim prostorima susretali, udruživali, razdvajali i sukobljavali.

Istovremeno, bićete saputnik porodice Đurđa Brankovića u svim njenim iskušenjima, a naročito spoznati nepravedno zapostavljen lik despota Stefana Srpskog Slepog, čija uloga u srpskoj tradiciji zavređuje mnogo veću pažnju od one koja joj je do sada ukazana.Smirajem srpske despotovine autor Stevan Ješević baca svetlost na jedan period srpske istorije koji široj javnosti nije toliko blizak i poznat, ali i utiskuje jedan nesvakidašnji pečat u svoj krajnje zanimljiv opus.

Pošalji