24 sata u starom rimu

24 SATA U STAROM RIMU

Filip Metizak

Jedan dan iz života tamošnjih stanovnika.

Upoznajte pravi Rim tokom uzbudljiva dvadeset četiri sata iz života njegovih stanovnika: od sveštenice do bludnice, od roba do senatora, od vestalske device do stražara – obični građani koji živopisno predstavljaju taj drevni grad.

Vratite se načas u stari Rim i provedite jedan dan s ljudima koji su tamo živeli.

Godine 137. naše ere Rim je na vrhuncu moći; bogatstvo i procvat prožimaju carstvo, a grad je simbol kulture i učenja. Prosečan Rimljanin ne vidi sve te dobrobiti, niti mnogo mari za proširenje teritorije, velelepne građevine i uzvišene ideale.

Godinu dana u životu stare Grčke, Filip Metizak

22.03.2022.

Doživite izuzetnu godinu među stvarnim ljudima antičke Grčke, dok se pripremaju za najvažniji događaj u godini. Knjiga "Godinu dana u životu stare Grčke" odvešće vas u društvo starih Grka tokom istorijske i trijumfalne olimpijske godine i učiniće da doživite dramu i uzbuđenje koje je zahvatilo gradove-države dok su ostavljali po strani svoje političke razlike kako bi se pripremili za pobedu u Olimpiji. Detaljnije

Pošalji

24 SATA U STAROM RIMU

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Ovo je jedna od prvih knjiga istorijskog žanra koju sam pročitao. Već od prvih stranica sam znao da će mi se dopasti i zaista jeste. Kako su stranice odmicale, tako je moje oduševljenje raslo. Knjiga mi je pružila nešto novo, što nisam mogao da objasnim. Dopada mi se što ovo nije samo prepričavanje istorije, zbog čega sam uglavnom izbegavao ovaj žanr. Naprotiv, ovo je puno više od toga. Kroz knjigu zavirujemo u svet starog Rima, u narod i samu dušu grada. Jer, Rim nisu gradjevine, hramovi i putevi - stari Rim su njegovi stanovnici. U knjizi pratimo život 24 stanovnika Hadrijanovog Rima. Svaki sat u toku dana posvećen je drugom liku, odnosno društvenom staležu. Zaista mi se dopao svaki ugao i priča svakog od likova. Uživaćete kroz jedan sat života rimskog senatora, pekara, gladijatora, vestalske device, pa čak i robinje. Svi životi su zanimljivi na svoj način, a svaka osoba ima svoje probleme, ali i radosti. Pisac ne koristi ukrase, niti na neki način ulepšava priču, ali ipak uspeva da opusti čitaoca, tako da uživate u toku čitanja. Uspeo je da me vrati daleko u prošlost i omogući mi da vidim njihovim očima, osećam njihovim čulima i zamislim svet oko njih. Tu su i brojne crno-bele ilustracije, delovi iz drugih knjiga sa istorijskom tematikom, kao i brojni zapisi iz tog doba, koji su sačuvani do danas. Kakve muke ima jedan rimski prevoznik, dok pokušava da dodje do gradske pijace pred samu zoru? Šta se dešava ako vestalska devica prekrši svoj devičanski zavet? U kakvom su položaju bili robovi za vreme Hadrijanove vladavine? Uz ovu knjigu možete saznati sve to, ali i puno više. Verujem da za puno toga niste znali. Suvišno je da pokušavam da vam hvalim ovaj naslov. Jednostavno, ako ste u školi voleli istoriju, ili volite stare civilizacije, kulturu i mitologije, znam da će vam se dopasti i ova knjiga. Ako volite filmove na ovu temu, probajte da pročitate i knjigu. Uz malo mašte, stari Rim i svi njegovi stanovnici će za tren oživeti pred vama. Koračajte legendarnim rimskim putevima, prisustvujte sudjenju ili provedite vreme uz sveštenicu koja se sprema za prinošenje žrtve. Od mene velika preporuka.