24 sata u starom egiptu

24 SATA U STAROM EGIPTU

Donald Rajan
Jedan dan iz života tamošnjih stanovnika.
Upoznajte Egipat pod usplamtelim okom boga sunca Ra. Tokom jednog dana, susrećemo dvadeset četvoro Egipćana iz svih slojeva društva – od cara do hlebara, od sveštenice do ribara, od vojnika do babice i kroz njihove oči posmatramo kako je tekao dan u starom Egiptu.
Vratite se u stari Egipat i provedite jedan dan s ljudima koji su tamo živeli.
Stari Egipat važi za zemlju tajni. Piramide, mumije, sfinge, hijeroglifi, zlato, kletve faraona – nije li ova iščezla civilizacija jedna ogromna zagonetka? Međutim, zanimljivo je upravo to što ni o jednoj državi iz antičkih vremena ne znamo toliko mnogo kao o Egiptu.
Pošalji

24 SATA U STAROM EGIPTU

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Pred nama je još jedna knjiga u ediciji 24 sata u starom svetu. Uz ovu knjigu putujemo u civilizaciju starog Egipta. Civilizacija koja je trajala hiljadama godina, o kojoj se danas piše, govori i koju i danas poštuju. Stil Donalda P. Rajana se razlikuje od Metizaka, što sam uspeo da primetim i osetim u toku čitanja. Ipak, uprkos tome što je u pitanju drugi autor, to neće uticati na iskustvo prilikom čitanja. Ako volite stare civilizacije, onda ćete svakako uživati. Ova knjiga se pokazala nijansu slabijom u odnosu na stari Rim (moj utisak, nekome se dopala više), ali je sve u svemu odlično i vrlo zanimljivo delo. Knjiga se može pročitati za dan-dva, jer radnja zaista teče brzo, a vi nećete primetiti sate i stranice koje ste prešli. To vam govori o tome koliko su ove knjige zanimljive i koliko vas vežu za radnju. Upoznajte Egipat kroz jedan sat života njegova 24 stanovnika. Od babice, arhitekte, ciglara, pa sve do sveštenika boga Amona i samog faraona. Upoznajte se sa božanstvima o kojima možda niste puno znali, jer se u knjizi pominju mnogi bogovi, njihove moći i verovanja u vezi sa njima. Uplovite u senke i tajne ove civilizacije, dok istražujete o piramidama, palatama, grobnicama i spomenicima drevnog naroda. Saznajte kako su Egipćani balzamovali tela, kojim su se božanstvima molili prilikom trudnoće i porodjaja i kako su to odredjivali pol nerodjenog deteta. Naučite kako su obradjivali zlato i kako su zabavljali svoje goste. Upoznajte se sa starim običajima naroda i sa kulturom ove velike civilizacije. Iz vrelog letnjeg dana današnjice, preselite se u sunčanu dolinu Nila, pod suncem boga Ra. Verujte mi, ne greje jače od sunca iznad nas. Zavalite se, opustite i otputujte u stari Egipat.