24 sata u staroj kini

24 SATA U STAROJ KINI

Jiđije Džuang
Počevši od ponoći, svaki sat je posvećen drugoj osobi. Ovako imamo uvid u živote 24 ljudi, a kroz njih vidimo kakav je bio život za vreme dinastije Han. Dvadeset četvoro ljudi živi na različitim mestima u tadašnjoj Carskoj Kini. Pominju se lokacije svakog od njih, ali bez dovoljno podataka da ih nađem na karti. Knjiga 24 sata u staroj Kini, autora Jiđije Džuang, daje odličan pregled, nije obimna, i pruža obilje zanimljivih podataka.

Jedan dan iz života tamošnjih stanovnika
Upoznajte pravu Kinu tokom uzbudljiva dvadeset četiri sata iz života njenih stanovnika: od lekara do pljačkaša grobova, od sveštenika do vojnika, od zemljoradnika do babice – sve su to obični stanovnici koji će pred našim očima oživeti staru Kinu.
Vratite se u staru Kinu i provedite jedan dan sa ljudima koji su tamo živeli.
Otputujte kroz vreme u 17. godinu naše ere, četvrtu godinu vladavine cara Vang Manga iz dinastije Han, živopisnu i inovativnu eru punu sukoba i protivrečnosti. Ali koliko god da se kultura dinastije Han razlikuje od drugih velikih drevnih civilizacija, stanovnici stare Kine suočavali su se sa istim onim problemima koji ljude muče od pamtiveka: kako zaraditi dovoljno novca, kako izaći na kraj s dramama na radnom mestu, kako održati red u kući… mada bi paralele njihove ere više bile – kako podmititi inspektore, kako izbeći bezobrazluke stražara-siledžija i kako sačuvati kuću da je ne opljačkaju ratnici carstva Sijungnu. Dinastija Han oličava zlatno doba Kine. U ovom razdoblju počinje upotreba hartije, satova, obrtnih mlinova; uvode se složeni sistemi transporta i navodnjavanja; tehnologije proizvodnje tkanina i metala naglo se usavršavaju, a medicinska znanja dosežu dotad neslućene visine. Upoznajte majstora bronze koji mora da izvrši nalog nerazumnog upravnika, učitelja koji pokušava da ukroti petnaest pubertetlija, domaćicu kojoj se pokvarila stupa za sitnjenje žita – oni su istinski junaci svakodnevnog života zaslužni za veličanstvenu moć drevne Kine.

Pošalji

24 SATA U STAROJ KINI

Valahiru
★★★★★
07.06.2022.
Nakon duže pauze, konačno završavam i ovaj fenomenalan serijal. Svaka od ovih knjiga zauzela je posebno mesto na mojim policama. U ovom delu, upoznajemo se sa starom Kinom. Jiđije nas upoznaje sa njihovom kulturom, tradicijom i starim verovanjima. Pošto se u staroj Kini pridavala velika važnost smrti i zagrobnom životu, tri priče govore o tome. Ne mogu reći da je ostavila isti utisak kao ostale iz serijala. Možda je u pitanju i moje slabije interesovanje za ovu staru civilizaciju. Jednostavno mi nije bilo isto kao sa prethodnim delovima. Dok su u prethodnim delovima priče likova povezane i nadovezuju se jedna na drugu, ovde to nije slučaj. Pored toga, dosta delova mi se činilo bespotrebno. Mislim da je autor ponavljao i opisivao neke delove dodatno, samo da bi dobio na broju stranica. Dosta takvih delova jednostavno nema nikakvu poentu, ali su ipak našli mesto u knjizi... Ostaje utisak da mi je Metizak najbolje približio stari svet u svojim knjigama. Svakako, ova knjiga će dobro leći zaljubljenicima u istoriju, kao i vama koji želite da saznate nešto novo. Ceo serijal je pravi istorijski dragulj i vrlo drag deo moje kolekcije. Da li vas zanima kako su se pravila bronzana ogledala, kako se ovaj narod ophodio prema konjima ili šta su jeli i kako su spremali hranu? Saznajte ko su bile carske supruge, kao i sa kojim problemima su se suočavali carski pisari. U ovoj knjizi leže odgovori na ta i još mnoga druga pitanja.