24 sata u staroj atini

24 SATA U STAROJ ATINI

Filip Metizak

Jedan dan iz života tamošnjih stanovnika

Upoznajte pravu Atinu tokom uzbudljiva dvadeset četiri sata iz života njegovih stanovnika: od roba u rudniku do mornaričkog zapovednika, od domaćice do hoplita, od kurtizane do krijumčara smokava – svi ti upečatljivi pojedinci slikovito oživljavaju ovaj drevni grad-državu.

Vratite se načas u staru Atinu i provedite jedan dan sa ljudima koji su tamo živeli.

Godina je 416. pre n. e., Atina je na vrhuncu moći: njene političke i vojne sile boje se svi širom starog sveta, a istovremeno pomera granice društvenih, književnih i filozofskih eksperimenata. Ovaj grad-država takođe se može pohvaliti većom koncentracijom genija po glavi stanovnika nego ma koji grad u ma kojem drugom trenutku istorije čovečanstva. Pa ipak, čak i geniji idu u toalet, svađaju se sa svojim suprugama i uživaju u piću s prijateljima.

Tokom jednog prosečnog dana upoznaćemo dvadeset četvoro tipičnih Atinjana – od robinje do političara, od prodavačice ribe do slikara vaza, od pripadnika konjice do lekara – i saznaćemo kakva je bila prava Atina tako što ćemo sa svakim od njih provesti po jedan sat. Imaćemo i priliku da tajno doznamo šta svakodnevno rade i tako značajni Atinjani kao što su Sokrat, Platon, Hipokrat, Tukidid i Sofokle, kroz oči običnih ljudi. Šta će nam život tih ljudi ispričati o samoj Atini?

Otkrijte tajne grčke gozbe, misterije Ateninih posvećenica, kletve koje se bacaju na konkurente i spletke što se pletu između Atine i njenih neprijatelja dok grad lebdi na rubu sudbonosnog rata koji će doneti kraj njenom zlatnom veku.

Godinu dana u životu stare Grčke, Filip Metizak

22.03.2022.

Doživite izuzetnu godinu među stvarnim ljudima antičke Grčke, dok se pripremaju za najvažniji događaj u godini. Knjiga "Godinu dana u životu stare Grčke" odvešće vas u društvo starih Grka tokom istorijske i trijumfalne olimpijske godine i učiniće da doživite dramu i uzbuđenje koje je zahvatilo gradove-države dok su ostavljali po strani svoje političke razlike kako bi se pripremili za pobedu u Olimpiji. Detaljnije

Pošalji

24 SATA U STAROJ ATINI

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
Treća knjiga u ediciji 24 sata u starom svetu je došla kao odmor za dušu. Nakon prethodne knjige koju sam čitao, a koja me totalno umorila, ovo je došlo kao poslastica i olakšanje. Uživati u svakoj stranici, to je neopisivo. Filip Metizak, autor 24 sata u starom Rimu, ovde se vraća u punom svetlu. Putujemo u staru Atinu, taj drevni grčki polis (grad-država) na 24 časa. Tokom 24 časa upoznajemo se sa stanovništvom, običajima i religijom. Uprkos tome što sam voleo istoriju u srednjoj školi, a celokupan period pre nove ere najviše, bilo je dosta nepoznatih činjenica. Na primer, da li ste čuli za Arefore - sveštenice boginje Atine, uzrasta od sedam do jedanaest godina? Ove knjige jednostavno vuku da ih završite. Poglavlje, po poglavlje, nisam imao volju da napravim pauzu. Upoznajemo se sa statusima i običajima naroda, a pored toga bliže upoznajemo čuvene filozofe, ratnike i političare iz ovog perioda, a sve iz perspektive običnog naroda. Pratimo jedan sat u životu robinje, jednog od čuvenih hoplita, projektanta grada, slikara caze, pa čak prisustvujemo i jednoj svadbi. Filip Metizak ima prost, ali vrlo zanimljiv stil i način predstavljanja radnje i istorijskih činjenica. Interesovanje u toku čitanja samo raste, a utisak upotpunjuju fotografije, crno-bele ilustracije i istorijski zapisi. Zavoleo sam ovu ediciju i zaista se nadam da će biti još novih knjiga u serijalu. Ostalo mi je da pročitam još Kinu, a do tad vam preporučujem da i sami nabavite neku od ovih knjiga i proverite zašto uživamo u njima.