2020

2020.

Danilo Lučić, Dijana Matković, Lana Bastašić, Luiza Buharova, Nikola Nikolić, Rumena Bužarovska
"2020." je zajednički dnevnik šestoro mladih pisaca s prostora bivše Jugoslavije u kojem opisuju godinu koja je zaustavila svet. Rezultat ovog neuobičajenog poduhvata je autentičan prikaz zbunjenosti, strahova, čežnje za drugima, usamljenosti i frustracija koje smo svi osećali te godine.

Kada je krajem 2019. Lana Bastašić došla na ideju da šestoro mladih pisaca iz šest država u 2020. započne zajednički dnevnik u kom će svako od njih beležiti svoje doživljaje, ni ona ni ostalih petoro – Luiza Bouharaoua, Dijana Matković, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić i Nikola Nikolić – nisu ni pomišljali da će pisati o godini koja će promeniti život svih stanovnika planete. Upravo ta početna, nedužna pozicija iz koje sve kreće daje ovom dnevniku poseban šarm.

Dnevnik 2020. izuzetna je knjiga u kojoj šestorka izlaže sebe i svoju intimu čitaocima i čitateljkama. Iz različitih perspektiva oni opisuju ono kroz šta je čitav svet prošao – zbunjenost i frustracije, nepromišljenost i odlučnost, samoću i čežnju za drugima, kao i banalnost i izuzetnost svakodnevnih malih stvari.

Uprkos različitostima autora, ili možda baš zbog njih, ovaj polifonični dnevnik podvlači da smo povezani više nego ikad, da nismo sami u svojoj usamljenosti, strahovima i nadanjima, i da postoji jezički i kulturni prostor koji delimo. Čitati o 2020. godini, u kojoj su se munjevito smenjivale ushićenost čovečanstvom i razočaranost njime, znači zaviriti u svoju dušu očima drugih.

Pošalji

2020.

Sandra
★★★★★
18.05.2022.
Kada unucima budemo prepričavali muke koje su nas zadasile te daleke, pandemijske godine, kada je svet stao i mi ostali zatečeni "novom realnošću", ova knjiga će to i potvrditi! Fantastična ekipa pisaca koji su sa čitaocima podelili svoje misli i doživljaje, učinili da u njima prepoznamo i sopstvene dileme, strahove, planove i neizvesnosti, i pokazali nam da su u istorijskim vremenima svi ljudi isti!

2020.

Ivana
★★★★★
24.05.2022.
Ko ne bi poželeo da se nađe u ovim mudrim glavama, ko ne bi prošetao njihovim mislima svakodnevnog života! Provesti vreme sa ovim sjajnim ljudima i ženama pravo je osveženje, koliko god loša godina bila, esencija kvaliteta ostaje i kad događaji i teme blede i iščezavaju, ONI su puni svih vrsta sadržaja, tema, emocija,humora, stilova. Teško mi beše da se rastanem od njih, zbližih se ko s rodom rođenim. Odlična ideja, odlična knjiga, odlični pisci! <3 <3 <3