1984

1984.

Džordž Orvel

Roman govori o životu naizgled beznačajnog pojedinca Vinstona Smita koji u jednom ministarstvu totalitarne države Okeanije radi na lažiranju istorijskih činjenica. Smit postaje nezadovoljan svojim ništavnim životom, te vremenom postaje protivnik takvog sistema i na kraju bude uhapšen, mučen i prevaspitan.
Roman opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 časa svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen.

Džordž Orvel - 5 zanimljivih činjenica o kralju distopije

15.11.2021.

Džordž Orvel, bio je engleski romanopisac, esejista, novinar i kritičar. Njegovo delo karakteriše lucidna proza, oštra društvena kritika, totalna opozicija totalitarizmu i otvorena podrška demokratskom socijalizmu. Da li ste znali ove zanimljive činjenice o njemu? Detaljnije

Pošalji

1984.

CD
★★★★★
04.03.2020.
Ne znam da li je samo moja knjiga takva ili ceo tiraž, ali odavno nisam video tako loš kvalitet štampe. Blede stranice, negde fale slova, razne fleke. Malo i grešaka koje su izmakle lektoru. Primetio sam da je drugačija od ostalih izdanja što se tiče prevoda.