1984

1984.

Džordž Orvel
Roman "1984." je remek-delo Džordža Orvela koje ne smete proustiti! Orvel nam kroz priču o beznačajnom pojedincu koji radi u jednom od ministarstava države za lažiranje istine daje sliku totalitarnog režima bliskog staljinističkom i poštovanja kulta ličosti. "1984." se upisala u istoriju rečenicom "Veliki brat vas posmatra" koja aludira na vladin nadzor svakog pojedinca.

Roman "1984." govori o životu naizgled beznačajnog pojedinca Vinstona Smita koji u jednom ministarstvu totalitarne države Okeanije radi na lažiranju istorijskih činjenica. Smit postaje nezadovoljan svojim ništavnim životom, te vremenom postaje protivnik takvog sistema i na kraju bude uhapšen, mučen i prevaspitan.
"1984." opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 časa svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen.
„Veliki brat te posmatra“ (Big Brother is watching you) je poznati izraz iz tog djela, koji aludira na vladin nadzor svakog pojedinca i koji je preuzet u televizijskoj emisiji Big Brother.
Zajedno sa novelama „Vrli novi svijet“ Oldosa Hakslija i „Farenhajt 451“ Reja Bredberija, roman je jedna od najpoznatijih antiutopija u književnosti.

Orvel, pisac ili prorok?

01.12.2022.

Oduvek se smenjivao šugavi rat za ratom, a zna se da su sve vesti ionako lažne. Među uticajnim romanima 20. veka 1984 nesumnjivo predstavlja jedno od retkih književnih dela koje sve više uznemirava što se njegova proročka futuristička vizija više ostvaruje. „Onaj ko kontroliše prošlost“, glasio je partijski slogan, „kontroliše budućnost: onaj ko kontroliše sadašnjost kontroliše prošlost.“ Detaljnije

Pročitajte sedam knjiga za nedelju dana

08.09.2019.

Za vas smo izabrali sedam romana (klasika i savremenih) od kojih svaki možete pročitati za jedno popodne. Sedam dana, sedam romana. Ako uspete u ovom poduhvatu to će biti značajan podstrek vašim čitalačkim navikama koje će onda poželeti da se uhvate u koštac i sa dužim romanima. Detaljnije

Pošalji