1984

1984.

Džordž Orvel
Roman "1984." je remek-delo Džordža Orvela koje ne smete proustiti! Orvel nam kroz priču o beznačajnom pojedincu koji radi u jednom od ministarstava države za lažiranje istine daje sliku totalitarnog režima bliskog staljinističkom i poštovanja kulta ličosti. "1984." se upisala u istoriju rečenicom "Veliki brat vas posmatra" koja aludira na vladin nadzor svakog pojedinca.

Roman "1984." govori o životu naizgled beznačajnog pojedinca Vinstona Smita koji u jednom ministarstvu totalitarne države Okeanije radi na lažiranju istorijskih činjenica. Smit postaje nezadovoljan svojim ništavnim životom, te vremenom postaje protivnik takvog sistema i na kraju bude uhapšen, mučen i prevaspitan.
"1984." opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 časa svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen.
„Veliki brat te posmatra“ (Big Brother is watching you) je poznati izraz iz tog djela, koji aludira na vladin nadzor svakog pojedinca i koji je preuzet u televizijskoj emisiji Big Brother.
Zajedno sa novelama „Vrli novi svijet“ Oldosa Hakslija i „Farenhajt 451“ Reja Bredberija, roman je jedna od najpoznatijih antiutopija u književnosti.

Pročitajte sedam knjiga za nedelju dana

08.09.2019.

Za vas smo izabrali sedam romana (klasika i savremenih) od kojih svaki možete pročitati za jedno popodne. Sedam dana, sedam romana. Ako uspete u ovom poduhvatu to će biti značajan podstrek vašim čitalačkim navikama koje će onda poželeti da se uhvate u koštac i sa dužim romanima. Detaljnije

Pošalji