rečnik izgubljenih reči

REČNIK IZGUBLJENIH REČI

Pip Vilijams
"Rečnik izgubljenih reči" Pipa Vilijamsa je prekrasan, lirski i duboko stimulativan omaž rečima i moći jezika da oblikuju svet.

Esme se rodila u svetu reči. Bez majke, neukrotivo radoznala, detinjstvo provodi u Skriptorijumu, baštenskoj šupi u Oksfordu gde njen otac i ekipa predanih leksikografa prikupljaju reči za prvi rečnik engleskog jezika koji će izdati Univerzitet u Oksfordu. Maloj Esme mesto je pod stolom za razvrstavanje, gde je niko ne vidi i ne čuje. Jednoga dana pod sto će dolepršati cedulja s rečju bondmaid. Esme će je spasti, a kada bude saznala da ta reč znači „robinja“, počeće da prikuplja i druge reči koje su zaposlenici rečnika odbacili ili zanemarili.
Odrastajući, Esme shvata da reči i značenja koji se odnose na žene i na iskustva običnog naroda često ostaju nezabeležene. I zato kreće u ozbiljnu potragu za rečima za sopstveni rečnik: Rečnik izgubljenih reči. Da bi ostvarila svoja stremljenja, moraće da izađe iz zaštićenog sveta univerziteta i odvaži se da upozna ljude čije će reči popunjavati te stranice.Postavljen u doba kada je pokret borbe za žensko pravo glasa bio u punom jeku, a Veliki rat se preteći nadnosio nad svet, Rečnik izgubljenih reči razotkriva jedan zagubljeni narativ, skriven između redova istorije koju su pisali muškarci. Nadahnuta stvarnim događajima, autorka Pip Vilijams je uronila u arhive Oksfordskog rečnika engleskog jezika da bi ispripovedala ovu izuzetno originalnu priču.„Očaravajuc´a, divno napisana jedinstvena proslava jezika i njegovog značaja u našim životima. Rečnik izgubljenih reči se neizostavno mora imati.“– Library Journal„Pip Vilijams koristi moć reči koje izazivaju strahopoštovanje ne bi li oslikala istinske heroine vremena o kojem piše.“– Newsweek„Autorkin pogled na jezik će vas razbuditi i pokrenuti.“– Publishers Weekly„Majstorski napisan, prelep roman koji priča fascinantnu priču o jeziku, ljubavi i gubitku.“– Historical Novel Society„Kakav roman o rečima, njihovoj avanturi i sposobnosti da definišu i, pre svega ostalog, upute izazov ovom svetu! Ove godine neće biti originalnijeg objavljenog romana. Jednostavno to znam.“– Tom Kenili, autor Šindlerove liste„Rečnik izgubljenih reči ispunjava sva obećanja najboljeg istorijskog romana – on poseduje duboko originalnu ideju udruženu s predivno datim likovima, okruženjem koje uvlači čitaoca u sebe i izvanredno uverljivim pripovedanjem.Dotičući se sifražetskog pokreta i Velikog rata, pedantno zamišljeni roman Pip Vilijams nudi portret jedne nezaboravne žene – pune života, skromne, nesebične, samosvesne i uvek nesalomive – koja će izumeti provokativno rešenje za prečesto isključivanje ženskih života i problema iz svega što je zvanično.“– Melisa Ešli, autorka romana The Birdman’s Wife i The Bee and the Orange Tree

Pošalji