a, kolika vam je kuhinja

A, KOLIKA VAM JE KUHINJA?

Filip Inđić
U romanu "A, kolika Vam je kuhinja?" Filipa Inđića, Ana Vučković, hrabra popisivačica, postaje svedok kriznog trenutka društva. Kroz njen susret sa stanarima beogradskih domova, autor precizno oslikava socijalni presek grada. Baba Ružu, Laneta, Hiniće, Grgu, Gordanu, Stevu Noblicu, Indiru, Luku i mnoge druge likove prepoznajemo u našem komšiluku, dok Ana prolazi kroz golgotu pokušavajući da preživi glad stanara za njenim vremenom, dušom i telom. Inđićeva kritika potkrovlja, dragstora, taksi stanica, prvih spratova i skupština stanara ispričana je živim jezikom ulice, čineći ovaj roman jedinstvenim i duhovitim prikazom savremenog društva. "A, kolika Vam je kuhinja?" je delo koje ne samo da nas zabavlja, već nas i podstiče na razmišljanje o sopstvenom mestu u tom kompleksnom tkivu života.

Popis je krizni trenutak društva, trenutak u kojem je ono primorano da se ogleda i možda okupa.
Ana Vučković, popisivačica, prolazi kroz golgotu u pokušaju da preživi susret sa stanarima gladnim njenog vremena, njene duše i tela. Retki su romani u kojima je socijalni presek grada Beograda tako uverljivo dočaran kao što je to slučaj sa knjigom “A kolikika vam je kuhinja?” autora Filipa Inđića.
Baba Ružu, Laneta, Hiniće, Grgu, Gordanu, Stevu Noblicu, Indiru, Luku i druge prepoznaćemo, sa većim ili manjim oduševljenjem i u našem komšiluku. Inđićeva kritika naših potkrovlja, dragstora, naših taksi stanica, prvih spratova i skupština stanara duhovita je koliko i beskrupulozna, napisana živim jezikom ulice.

Pošalji