100 odiseja (i noć više) fusnote za džojsa

100 ODISEJA (I NOĆ VIŠE): FUSNOTE ZA DŽOJSA

Novica Milić
Knjiga "100 Odiseja (i noć više): fusnote za Džojsa" donosi nam studiju o Džojsovom stvaralaštvu. Knjiga "100 Odiseja (i noć više): fusnote za Džojsa" predstavlja, na neki način, omaž Džejmsu Džojsu u svemu što je uradio za književnost.

Džojsova literatura nam dolazi iz dva vremena: roman Uliks (1921) iz najdublje prošlosti, iz mita ili prapriče o lutalici, moreplovcu; knjiga Bdenje Finegana (1939) iz budućnosti, jer je još uvek nepročitana, i to od strane književnosti. Između ta dva vremena, oba vezana za fikciju, smešta se naša pustolovina čitanja: same literature, putovanja, mišljenja, tumačenja, teorije, istorije, života.
Knjiga koja govori o putovanju, i knjiga koja govori o snu. "100 Odiseja (i noć više): Fusnote za Džojsa" je mešavina svega toga, i još spomen na jednog od najvećih pisaca našeg doba, još uvek neprevaziđenog po umeću, hrabrosti, slojevitosti, višejezičnosti i vidovitosti. Odisej Džojsa, Odisej Homera, Dantea, Crnjanskog, Kavafija. I jedno buđenje ili bdenje, „noć više”.

Pošalji