Knjige i depresija: Kako čitanje može pomoći?

15.02.2021.

Depresija i sve ostala psihička oboljenja posebno su došla do izražaja ove godine, s obzirom na to da je stanje u celom svetu haotično. U trenutku kada se konačno o ovoj temi govori, umesto da se brojevi smanjuju, čini se da broj obolelih od depresije i anksioznosti sve više raste. Reč "depresija" se ponekad tako olako upotrebljava i mnogi je koriste da iskažu neka negativna osećanja, a nisu svesni da joj time umanjuju značaj.

Dakle, ovaj video nije naš pokušaj da navedemo nekoga da pomisli da knjiga može izlečiti tako ozbiljnu bolest. Mi smatramo da su psihička oboljenja itekako ozbiljna stvar čije lečenje zahteva mnogo više od nekoliko knjiga. Međutim, ono što neke knjige mogu jeste da ulepšaju dan i poprave raspoloženje, kao i da nas navedu da neke stvari sagledamo iz malo drugačijeg ugla. Ovog puta vam preporučujemo tri knjige čiji su junaci depresivni i bore se sami sa sobom.

Za razliku od knjiga samopomoći, ove knjige ne propagiraju pozitivno mišljenje po svaku cenu, već baš naprotiv - hvatanje u koštac sa sopstvenim emocijama. One vam neće reći da su pozitivne misli lek za sve, već upravo da su sva osećanja ljudska i potpuno okej.

Podelite: