preporučujemo
poslednji sneg

POSLEDNJI SNEG

Stina Džekson

Zima odbija da napusti Edesmark, zabačeno selo na severu Švedske. U Edesmarku su mnoge kuće napuštene ili polako propadaju, a u jednoj od njih živi Liv sa sinom tinejdžerom Simonom i ostarelim ocem Vidarom. Oni su neobična porodica i Liv može da oseti poglede svojih komšija i kupaca na benzinskoj pumpi na kojoj radi noću – zna da su predmet lokalnih tračeva.
Svi se pitaju zašto je Liv ostala kraj dominantnog oca sve ove godine. I da li je istina da Vidar krije u kući malo bogatstvo? Njegove sumnjive poslovne odluke donele su mu tokom godina mnoštvo neprijatelja, a u maloj zajednici kakva je Edesmark svako svakog poznaje i niko ništa ne zaboravlja. Kada jedne noći Vidar nestane bez traga, u zajednicu se uvlači sve veći strah i nepoverenje...
Nakon velikog uspeha koji je postigla sa debitantskim romanom Srebrni put, Stina Džekson nam donosi mračnu, ali i dirljivu priču o povezanosti ljudi – sa mestom u kojem žive, ali i jednih sa drugima. Priču o tome do koje mere te spone mogu da budu čvrste, i koliko ih je teško raskinuti.

„Sa veštinom bez premca, Stina Džekson nas vodi kroz zajednicu koja besni u tišini, smeštena na ivici ponora loših uspomena. Poslednji sneg je remek-delo koje kipi od suza i krvi, ljubavi i očaja, utehe i besa, i sve one tame koja čini da svetlost još jače sija.”
Niklas Nat o Dag, švedski književnik

Pošalji