UBISTVO KOMTURA: NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA

Novi roman Harukija Murakamija, UBISTVO KOMTURA, uskoro na promotivnoj prodaji u MAKART STORE i na www.makart.rs
16.04.2018.
ubistvo komtura novi roman harukija murakamija Novi roman Harukija Murakamija, UBISTVO KOMTURA, uskoro na promotivnoj prodaji u MAKART STORE i na www.makart.rs


Mnogo pre čitalaca iz Amerike i Engleske, čija se izdanja očekuju tek krajem godine, čitaoci iz Srbije će imati priliku da uživaju u prvom delu ovog romana, nazvanom IDEJA SE UKAZUJE.
Već je u ovom prvom delu jasno da je Murakami uspeo da objedini gotovo sve glavne i prepoznatljive osobenosti svog pisanja uz duboke, slojevite i dalekovide opservacije o savremenom svetu.
Glavni junak je slikar, portretista na glasu, koji se posle razvoda povlači u vikendicu svog druga čiji je otac poznati slikar starije generacije. Jednog dana na tavanu pronalazi skrivenu sliku "UBISTVO KOMTURA", koja u tradicionalnom japanskom stilu prikazuje istoimenu scenu iz Mocartove opere Don Đovani. Njegov izolovan život u divljini biće od tog trenutka ispunjen brojnim misterijama, nesvakidašnjim susretima i čudesnim otkrićima.
UBISTVO KOMTURA je knjiga o vremenu – o naporu glavnog junaka da "dovede vreme na svoju stranu" u nameri da ono "postane njegov saveznik" – i o istini, odnosno o nemogućnosti da tragamo za istinom, jer je danas "istina predstava, a predstava je istina". Možda ipak najznačajnije – ovo je knjiga o stvaranju i razumevanju umetničkog dela, o davanju i primanju, o razmeni. Pitanje za umetnike – Ima li umetničkog dela ako se "čuvamo u stvaranju"? A poruka za uživaoce umetnosti – "skrivena značenja i metafore ne treba objašnjavati rečima. Treba ih shvatiti". Da dodamo – treba se prepustiti. To upravo traži od čitaoca ovaj roman.
Geopoetika je ekskluzivni izdavač svih Murakamijevih dela za srpski jezik i do sada je objavila već 12 Murakamijevih knjiga. Sve Murakamijeve knjige na srpskom jeziku prevedene su sa japanskog.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=1GfdIaddAqI
Podelite: