Početna»Vesti»KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon
knjige u koje se zaljubljujemo ogreŠenje lena andešon

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon

„Zaljubljenost je totalna, čak totalitarna.“ Jeste. A tako, valjda, i mora.

Na koricama knjige švedske književnice Lene Andešon piše da je „Ogrešenje“ roman o ljubavi. Jeste, ali nek vas to ne zavara, nije panegirik ljubavi, već nemanju, gubitku. I to ne zato što verujem da je samo uzvraćena ljubav – ljubav, već što mi priča liči na studiju tuge, na štivo upakovano u 135 strana o tome kako prepoznati neljubav. Kako je prepoznati, i krenuti dalje...
 
Junakinja romana, Ester Nilson, obrazovana je inteligentna žena, nesputana predrasudama i smotrena spram nesmotrenostima strasti. Ovo poslednje, dakako, važi tek dok se ne zaljubi u likovnog umetnika Huga Raska, o kome treba da održi predavanje. Susret i upoznavanje sa njim izokreće joj život i odvodi je preko granica (samo)kontrole i ukradenog dostojanstva. Zbog samokontrole (skoro) nikad ne zažalimo, ali zbog očajanja i besa (osećanja!) gotovo uvek, kaže knjiga. Uzalud su pitanja ima li uopšte smisla izboriti se sa svim onim bockavim trncima koji nas podstiču na to da volimo još više, dublje. Pa svaki ispad morao bi da donese i neki novi uvid, nešto što pre nismo znali, neko razrešenje...
 
Tema (neutažene) ljubavi stara je koliko i čovek, pa stoga i večna. Ništa nije ljudskije od pitanja hoće li nam biti uzvraćena ljubav koju smo zaslužili potpunim predavanjem. Ali opet, ukoliko je važna žrtva, koja je mera te patnje, zar je srazmera boli to koliko se neko voli? Nije, nije ovo knjiga o ljubavi kakvu se smelo usuđujemo da zamišljamo; ljubav kao odgovor tela i jezik osećanja kojima nisu potrebne sujete, časti i ponosi, nadigravanja ili nadmoći. Tako gledano, ovaj roman je slepi, zaljubljeni kolosek.
 
Poetske istine su, kaže spisateljica, načinjene tako da prikažu svet kakav jeste iako je sve inscenirano, lažno. Istina je da su zakoni ljudske prirode jednostavni, a očekivanja u ljubavi rastuća, ali svaka ovakva (ne)ljubavna priča, ona o proklinjanoj zaljubljenosti, korak je bliže uverenju da se sreća nalazi samo u iščekivanju sreće. Znam, razumem, ljubav je gladna zver! Kako sputati impulse kada nam stižu iz drobi i glasa koji nam govori da radost nije radost ako je nema sada i ovde, opustošene duše kap sreće ne napoji. Ali ne, zaboga, ne biva uvek tako! Ovo je priča o nebivanju, nepostojanju... ljubavi. ...I evo, znam da je ovaj pasus zapravo najbolja preporuka da pročitate ovu knjigu. Pa dobro, ako je tako, to mi je i bila namera.
 
Roman „Ogrešenje“ 2013. godine dobio je s razlogom prestižnu skandinavsku nagradu „August“ i doprineo tome da Lena Andešon napiše samostalni nastavak priče o svojoj junakinji Ester, knjigu pod nazivom „Poricanje“. Neka joj je ovog puta srećnija ljubav, a nama ostaje da je čitamo i vidimo jesu li zaljubljeni nešto naučili... Pa sve i da nisu, ima li ičeg većeg, dubljeg i lepšeg od osećanja zbog kojeg nam zaigraju, zatrepere damari...
 
Čitajte i... ostajte zaljubljeni!

Violeta Ivković

knjige u koje se zaljubljujemo crna mati zemla kristian novak

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: ČRNA MATI ZEMLA, Kristian Novak

Odavno nisam bila sklonija da se saglasim sa Pekićem koji kaže da je čovek zbir pitanja bez odgovora. Raskršće puteva bez smerova. Zagonetka.
 
Još od velikih majstora naovamo, provincijalni primitivizam i prizemnosti duha bremenito su i tegobno, ali zahvalno književno tlo gde kvalitet pripovedačkog tkanja zavisi isključivo od spisateljske umešnosti, a Kristianu Novaku ona ne manjka. Ovaj roman, sve i da je satkan od pojedinačnih priča, s pravom bi poneo čehovljevski pečat.
Odavno nisam bila sklonija da se saglasim sa Pekićem koji kaže da je čovek zbir pitanja bez odgovora. Raskršće puteva bez smerova. Zagonetka.
 
Još od velikih majstora naovamo, provincijalni primitivizam i prizemnosti duha bremenito su i tegobno, ali zahvalno književno tlo gde kvalitet pripovedačkog tkanja zavisi isključivo od spisateljske umešnosti, a Kristianu Novaku ona ne manjka. Ovaj roman, sve i da je satkan od pojedinačnih priča, s pravom bi poneo čehovljevski pečat.

tvoja majica na iv cbf-u

TVOJ(A) MAJICA NA IV ČBF-U

Kao jedna od tema  IV ČUMIĆ BOOK FESTA  izdvaja se „Tvoj(a) T-shirt“  gde će se na jednom mestu okupiti kreatori unikatnih majica kao autentičnog modnog detalja za proleće i leto.

koncerti - cetvrti cumic book fest

KONCERTI - ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

Jedinstven i sasvim drugačiji od drugih, Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16.  do 20. maja u samom srcu Beograda. Mesto koje poslednjih godina intenzivno oživljava – Čumićevo sokače, tokom ovih pet prolećnih dana postaje interaktivan izložbeno-prodajni prostor gde će se naći knjige svih relevantnih domaćih izdavača uz jedinstveni popust od 20%, a sve to pod sloganom „Čitaj, budi Čovek, dođi u Čumić na ČBF!“

program - iv cumic book fest

PROGRAM - IV ČUMIĆ BOOK FEST

U sklopu ČETVRTOG ČUMIĆ BOOK FEST-a svakog dana se održava nekoliko tribina i razgovora na različite teme iz oblasti književnosti i umetnosti uopšte. 

iv cumic book fest

IV ČUMIĆ BOOK FEST

ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

Četvrti Čumić Book Fest – mesto dobrih knjiga i još boljih cena
Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16. do 20. maja u samom centru grada – Čumićevom sokačetu, na platou ispred knjižare Makart Store.

ubistvo komtura novi roman harukija murakamija

UBISTVO KOMTURA: NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA

Novi roman Harukija Murakamija, UBISTVO KOMTURA, uskoro na promotivnoj prodaji u MAKART STORE i na www.makart.rs
 

Verfied by Visa MasterCard SecureCode Allsecure Unicredit
Pošalji