Početna»Vesti»KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon
knjige u koje se zaljubljujemo ogreŠenje lena andešon

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon

„Zaljubljenost je totalna, čak totalitarna.“ Jeste. A tako, valjda, i mora.

Na koricama knjige švedske književnice Lene Andešon piše da je „Ogrešenje“ roman o ljubavi. Jeste, ali nek vas to ne zavara, nije panegirik ljubavi, već nemanju, gubitku. I to ne zato što verujem da je samo uzvraćena ljubav – ljubav, već što mi priča liči na studiju tuge, na štivo upakovano u 135 strana o tome kako prepoznati neljubav. Kako je prepoznati, i krenuti dalje...
 
Junakinja romana, Ester Nilson, obrazovana je inteligentna žena, nesputana predrasudama i smotrena spram nesmotrenostima strasti. Ovo poslednje, dakako, važi tek dok se ne zaljubi u likovnog umetnika Huga Raska, o kome treba da održi predavanje. Susret i upoznavanje sa njim izokreće joj život i odvodi je preko granica (samo)kontrole i ukradenog dostojanstva. Zbog samokontrole (skoro) nikad ne zažalimo, ali zbog očajanja i besa (osećanja!) gotovo uvek, kaže knjiga. Uzalud su pitanja ima li uopšte smisla izboriti se sa svim onim bockavim trncima koji nas podstiču na to da volimo još više, dublje. Pa svaki ispad morao bi da donese i neki novi uvid, nešto što pre nismo znali, neko razrešenje...
 
Tema (neutažene) ljubavi stara je koliko i čovek, pa stoga i večna. Ništa nije ljudskije od pitanja hoće li nam biti uzvraćena ljubav koju smo zaslužili potpunim predavanjem. Ali opet, ukoliko je važna žrtva, koja je mera te patnje, zar je srazmera boli to koliko se neko voli? Nije, nije ovo knjiga o ljubavi kakvu se smelo usuđujemo da zamišljamo; ljubav kao odgovor tela i jezik osećanja kojima nisu potrebne sujete, časti i ponosi, nadigravanja ili nadmoći. Tako gledano, ovaj roman je slepi, zaljubljeni kolosek.
 
Poetske istine su, kaže spisateljica, načinjene tako da prikažu svet kakav jeste iako je sve inscenirano, lažno. Istina je da su zakoni ljudske prirode jednostavni, a očekivanja u ljubavi rastuća, ali svaka ovakva (ne)ljubavna priča, ona o proklinjanoj zaljubljenosti, korak je bliže uverenju da se sreća nalazi samo u iščekivanju sreće. Znam, razumem, ljubav je gladna zver! Kako sputati impulse kada nam stižu iz drobi i glasa koji nam govori da radost nije radost ako je nema sada i ovde, opustošene duše kap sreće ne napoji. Ali ne, zaboga, ne biva uvek tako! Ovo je priča o nebivanju, nepostojanju... ljubavi. ...I evo, znam da je ovaj pasus zapravo najbolja preporuka da pročitate ovu knjigu. Pa dobro, ako je tako, to mi je i bila namera.
 
Roman „Ogrešenje“ 2013. godine dobio je s razlogom prestižnu skandinavsku nagradu „August“ i doprineo tome da Lena Andešon napiše samostalni nastavak priče o svojoj junakinji Ester, knjigu pod nazivom „Poricanje“. Neka joj je ovog puta srećnija ljubav, a nama ostaje da je čitamo i vidimo jesu li zaljubljeni nešto naučili... Pa sve i da nisu, ima li ičeg većeg, dubljeg i lepšeg od osećanja zbog kojeg nam zaigraju, zatrepere damari...
 
Čitajte i... ostajte zaljubljeni!

Violeta Ivković

ubistvo komtura novi roman harukija murakamija

UBISTVO KOMTURA: NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA

Novi roman Harukija Murakamija, UBISTVO KOMTURA, uskoro na promotivnoj prodaji u MAKART STORE i na www.makart.rs
 

fraktura u beogradu promocije

FRAKTURA U BEOGRADU: PROMOCIJE

Mart je mesec Frakture u Beogradu. 
BALKANSKI ESEJI, MILEVA EINSTEIN, TEORIJA TUGE i RAT I MIT, predstaviće se beogradskoj publici 15, 22. i 23. marta u CKZD-u. 

novo kriticki vodic kroz srpski film 2000-2017

NOVO: KRITIČKI VODIČ KROZ SRPSKI FILM 2000-2017.

Novo u prodaji na našem sajtu i u Makart Store: : KRITIČKI VODIČ KROZ SRPSKI FILM 2000-2017
Jedinstvena knjiga u našoj kulturi koja sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine.

fraktura najbolja literatura akcija zgrabi snizenje

FRAKTURA – NAJBOLJA LITERATURA – AKCIJA: ZGRABI SNIŽENJE

Veliki broj naslova izdavačke kuće Fraktura na velikom popustu od 60 do 80 % u ponudi na našem sajtu, ali u u knjižari MAKART STORE u Čumićevom sokačetu. 

katrin malabu u beogradu preobrazaji inteligencije

Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije

Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine. 

novogodisnja akcija 100 najboljih knjiga u 2017 na popustu od 2017

NOVOGODIŠNJA AKCIJA: 100 NAJBOLJIH KNJIGA U 2017. NA POPUSTU OD 20,17%

Želite da budete sigurni da ste poklonili najbolje?
Makartov izbor  100 najboljih knjiga koje su objavljene ili doživele novo izdanje tokom 2017. godine. 
Iz iskustva znamo da iz naše knjižare uvek izađete zadovoljni - ili zato što ste kupili dobru knjigu ili dobili dobru preporuku ili samo porazgovarali, pa je ova ponuda od 100 naslova nastala i osluškivanjem vaših želja. 
Popust od 20,17% važi pri kupovini u našoj knjižari ili poručivanjem preko sajta, uz besplatnu dostavu.
Prilikom kupovine treće knjige, ostvarujete i dodatni popust od 10% na cenu te knjige.
Ukoliko želite nekoga da iznenadite poklonom, knjigu ćemo upakovati, napisati posvetu kakvu želite i – isporučiti u vaše ime.*
Akcija traje od 19. decembra do 7. januara.
Kupujte i poklanjajte samo najbolje!

Pošalji