Početna»Knjige»SENKA Euridika govori
senka euridika govori knjiga elfride jelinek

SENKA Euridika govori

Izdavač: Radni sto
Broj strana: 93
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
840rsd
756rsd
Iz obrazloženja odbora za dodelu Nestrojeve nagrade koju je za ovaj tekst primila 2013. "Dok Orfej neprekidno veselo pevuši, Euridika dugo ćuti. Elfride Jelinek, dobitnica Nobelove nagrade i najplodnija savremena austrijska dramska spisateljica, odlučila je da Orfeju i Euridici zameni uloge. U drami Senka (Euridika govori) ona reč daje nimfi koja supruga prati na putu iz podzemnog sveta....Iz obrazloženja odbora za dodelu Nestrojeve nagrade koju je za ovaj tekst primila 2013.
 
"Dok Orfej neprekidno veselo pevuši, Euridika dugo ćuti. Elfride Jelinek, dobitnica Nobelove nagrade i najplodnija savremena austrijska dramska spisateljica, odlučila je da Orfeju i Euridici zameni uloge. U drami Senka (Euridika govori) ona reč daje nimfi koja supruga prati na putu iz podzemnog sveta. Monološke refleksije premeštene su pritom u današnjicu, a opisuju zavisnost žene, i to pesnikinje, od supruga, pop pevača, koji bi želeo da je vrati, da bi mu se ona divila i da bi mu aplaudirala. Euridika, međutim, ne želi više da učestvuje u tome.
Radikalno samopreispitivanje u virtuozno lakom tekstu Elfride Jelinek odlikuje se opuštenim i humorističnim tonom, koji počiva na naizgled jednostavnim jezičkim igrarijama – ali ne sluti nužno na dobro. Upravo je to i dokaz autorkinog neprevaziđenog umeća, odnosno njene veštine da se tragičnoj temi približi pomoću satire. Elfride Jelinek se u ovom komadu odriče feminističkih društvenih utopija. Monolog glavne junakinje pritom ni u kom slučaju ne gubi pitkost i lakoću, pružajući tako pozorištu upravo ono što mu je danas najneophodnije: jezičku virtuoznost i težnju ka snazi forme."
više
Verfied by Visa MasterCard SecureCode Allsecure Unicredit
Pošalji