Početna»Knjige»LENJIN 2017 Sećanje, ponavljanje i prorađivanje "
lenjin 2017 secanje ponavljanje i proradjivanje knjiga priredio i predgovor napisao slavoj zizek

LENJIN 2017 Sećanje, ponavljanje i prorađivanje "

Izdavač: Akademska knjiga
Žanrovi: Politika
Broj strana: 260
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 13 x 20,5
990rsd
792rsd
Stotinu godina nakon Ruske revolucije, Žižek pokazuje zašto je Lenjinova misao značajna i danas.Originalnost i važnost V. I. Lenjina kao revolucionarnog lidera najčešće se povezuju sa preuzimanjem vlasti 1917. Ali Žižek u ovoj novoj studiji i zbirci originalnih Lenjinovih tekstova zastupa tezu da se Lenjinova istinska veličina bolje može razumeti iz poslednje dve godine njegovog političkog...Stotinu godina nakon Ruske revolucije, Žižek pokazuje zašto je Lenjinova misao značajna i danas.
Originalnost i važnost V. I. Lenjina kao revolucionarnog lidera najčešće se povezuju sa preuzimanjem vlasti 1917. Ali Žižek u ovoj novoj studiji i zbirci originalnih Lenjinovih tekstova zastupa tezu da se Lenjinova istinska veličina bolje može razumeti iz poslednje dve godine njegovog političkog života. Rusija je preživela stranu invaziju, embargo i strašan građanski rat, kao i unutrašnje ustanke poput onog u Kronštatu 1921. Ali nova država je bila iscrpljena, izolovana i dezorijentisana. Kako je izmicala očekivana svetska revolucija, da bi sovjetska država opstala, morali su se mapirati novi putevi.
Žižek svojim snažnim i provokativnim uvidom sugeriše da se Lenjinova hrabrost u mišljenju može prepoznati u njegovoj spremnosti da se bez uzmicanja suoči sa tom realnošću povlačenja. U današnjem svetu, koji karakterišu političke turbulencije, ekonomske krize i geopolitičke tenzije, treba ponovo da se vratimo na Lenjinovu kombinaciju trezvene lucidnosti i revolucionarne odlučnosti.
više
Verfied by Visa MasterCard SecureCode Allsecure Unicredit
Pošalji