makart
izumiranje loši geni ili loša sreća
792 rsd880 rsd
Ušteda 88 rsd (10%)
- +

IZUMIRANJE - LOŠI GENI ILI LOŠA SREĆA?

Dejvid Raup
Izumiranje - Loši geni ili loša sreća je uzbudljiva knjiga koja pokušava da odgovori na pitanje smisla nastanka čovečanstva na zemlji. Dejvid Raup, paleontolog kroz ovo naučnopopularno delo traži odgovore na pitanja da li je čovekovo postojanje na zemlji nužnost ili pak samo niz srećnih okolnosti. Izumiranje - Loši geni ili loša sreća je zanimljiv pogled na nastanak sveta i čoveka.
Podelite:

Ovo je knjiga o istoriji života na Zemlji, o bezbroj preokreta koji su neobičnom putanjom doveli do nas. Pisana je u ubeđenju da je naše biološko poreklo barem podjednako značajno – i podjednako zanimljivo – kao i fizičko poreklo univerzuma. Najvažnije pitanje, kojem ćemo se iznova i iznova vraćati, glasi: da li je na milijarde vrsta izumrlo u geološkoj prošlosti zato što su bile manje prila­godljive (loši geni) ili zato što su se zatekle na pogrešnom mestu u pogrešno vreme (loša sreća)? Da li se vrste bore ili kockaju za opstanak? Ovo vodi delikatnijem pitanju: jesmo li mi ovde zbog prirodne superiornosti (palca postavljenog odvojeno od ostalih prstiju, velikog mozga i tako dalje) ili smo samo puki srećkovići? Drugim rečima, da li je evolucija života fer igra, kao što doktrina o opstanku najjačih tako izrazito implicira?

U knjizi Izumiranje: loši geni ili loša sreća?, Dejvid Raup, jedan od najpoznatijih modernih paleontologa, odgovara na velika pitanja prirodnih nauka ispisujući nezaboravne stranice naučnopopularne literature. Ovo delo je ne samo koristan priručnik za sve koji se bave proučavanjem nastanka i razvoja života na Zemlji, već pre svega vodič kroz turbulentnu istoriju naše planete, a sa njom i čitavog kosmosa. Obiljem argumenata i primera Dejvid Raup čitaocima pruža uvid u logiku i metod naučnih otkrića koja su preinačila savremenu paleontologiju i razumevanje globalnih katastrofičkih rizika.

Pošalji

IZUMIRANJE - LOŠI GENI ILI LOŠA SREĆA?Od istog autora