ex yu rock enciklopedija 1960 2023 peto, dopunjeno izdanje

EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJA 1960 - 2023. PETO, DOPUNJENO IZDANJE

Petar Janjatović
Peto dopunjeno izdanje kultne EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJE, Petra Janjatovića sadrži oko 30 novih enciklopedijskih jedinica, sve spakovano u 448 strana tvrdog poveza, ilustrovano crnobelim fotografijama kojih u knjizi ranije nije bilo, pa sve prošarano i jednim kolornim blokom. U biografijama grupa su dopisane aktivnosti njihovih članova koje su se odigrale poslednjih osam godina. Nov je i izbor muzičkih okumentarnih filmova koji se bave temama na ex Yu prostoru od kraja osamdesetih do danas. EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJA Petra Janjatovića je sveoburesurshvatni resurs za ljubitelje muzike, istraživače i sve one koji žele dublje da razumeju evoluciju ex YU rok scene. UKOLIKO ŽELITE POTPISAN PRIMERAK, NAVEDITE TO U NAPOMENI PRILIKOM PORUČIVANJA.

Peto dopunjeno izdanje kultne EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJE, Petra Janjatovića.
Poslednji tom enciklopedije, koja se bavi rok scenom nekadašnje SFRJ i njenim akterima, obuhvata period od 1960. godine do decembra 2023. godine.

Prva enciklopedija izašla je 1998.

Ovo izdanje, u odnosu na prethodno, sadrži oko trideset novih enciklopedijskih jedinica.

Knjiga ima 448 strana. Ilustrovana je crno belim fotografijama, ali novost u ovom izdanju je kolorni blok.

EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJA Petra Janjatovića predstavlja temelj profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih vidova masovne kulture na ovim prostorima tokom proteklih šezdeset godina. Dodatni elementi, poput specijalizovanih sajtova, izbora muzičkih dokumentarnih filmova i TV-serija, kao i bibliografije, predstavljaju dodatni sloj informacija koji obogaćuje ovu enciklopediju. Sve ove komponente čine ovo delo sveobuhvatnim resursom za ljubitelje muzike, istraživače i sve one koji žele dublje da razumeju evoluciju ex YU rok scene.

“Nisam precizno brojao, ali Perina enciklopedija je knjiga od koje su srpske, hrvatske i ostale vikipedije možda najviše otimale - kroz citate ili cele biografije. Nije ni čudo: to je najveći katalog svega najvažnijeg u domaćem rokenrolu i njegovim rukavcima. Bez obzira na obilje datuma, brojeva i enciklopedijskih fraza koje na prvi pogled mitomanu poput mene mogu samo da smetaju, ta knjiga je bila i ostala sve - samo ne dosadno štivo. Ko želi tako da je čita, i dalje može da mu bude sanjarski vodič kroz najbolje hitove i legende, mitove i anegdote naše izmaštane ‘Sedme republike’.”

Goran Tarlać, novinar

“Ko danas traži pouzdane informacije o rock muzici, rock sceni i rock kulturi u bivšoj Jugoslaviji, ne mora tražiti dugo. Ne mora naučiti ni bosanski ni hrvatski ni crnogorski ni srpski. Ni slovenački. I u wikipediji na nemačkom, engleskom ili ruskom piše o dosta pevač(ic)a i bendova iz (ex) SFRJ. YU rock enciklopedija” je jedna od glavnih izvora tih autorki i autora.”

Rudiger Rossig, novinar iz Berlina

“U svom prvom izlasku (Geopoetika 1998), ona je pratila scenu SFRJ logično do raspadne ‘91, a Srbije do sopstvenog polaska u štampu. No, živeći i razvijajući se sa svojim “predmetom", pregledno je obuhvatila i većini teže dostupnu, prećutanu savremenost poslednje decenije pred smenu Milenijuma, kroz uporedne tokove razvoja i razdora pop / roka iz republika bivše Jugoslavije. /…/ Broj enciklopedijskih jedinica naravno nije ograničen, no uskoro bi od priraštaja (ko je nov ušao?) moglo postati zanimljivije - ko je ispao, koga je otrovao zakrivljeni zub vremena? Dodatni vetar hvataju “krila” – spisak specijalizovanih sajtova, izbor muzičkih dokumentarnih filmova i TV - serija, pa bibliografija...”

Dragan Kremer

Pošalji