Početna»Vesti»KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon
knjige u koje se zaljubljujemo ogreŠenje lena andešon

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon

„Zaljubljenost je totalna, čak totalitarna.“ Jeste. A tako, valjda, i mora.

Na koricama knjige švedske književnice Lene Andešon piše da je „Ogrešenje“ roman o ljubavi. Jeste, ali nek vas to ne zavara, nije panegirik ljubavi, već nemanju, gubitku. I to ne zato što verujem da je samo uzvraćena ljubav – ljubav, već što mi priča liči na studiju tuge, na štivo upakovano u 135 strana o tome kako prepoznati neljubav. Kako je prepoznati, i krenuti dalje...
 
Junakinja romana, Ester Nilson, obrazovana je inteligentna žena, nesputana predrasudama i smotrena spram nesmotrenostima strasti. Ovo poslednje, dakako, važi tek dok se ne zaljubi u likovnog umetnika Huga Raska, o kome treba da održi predavanje. Susret i upoznavanje sa njim izokreće joj život i odvodi je preko granica (samo)kontrole i ukradenog dostojanstva. Zbog samokontrole (skoro) nikad ne zažalimo, ali zbog očajanja i besa (osećanja!) gotovo uvek, kaže knjiga. Uzalud su pitanja ima li uopšte smisla izboriti se sa svim onim bockavim trncima koji nas podstiču na to da volimo još više, dublje. Pa svaki ispad morao bi da donese i neki novi uvid, nešto što pre nismo znali, neko razrešenje...
 
Tema (neutažene) ljubavi stara je koliko i čovek, pa stoga i večna. Ništa nije ljudskije od pitanja hoće li nam biti uzvraćena ljubav koju smo zaslužili potpunim predavanjem. Ali opet, ukoliko je važna žrtva, koja je mera te patnje, zar je srazmera boli to koliko se neko voli? Nije, nije ovo knjiga o ljubavi kakvu se smelo usuđujemo da zamišljamo; ljubav kao odgovor tela i jezik osećanja kojima nisu potrebne sujete, časti i ponosi, nadigravanja ili nadmoći. Tako gledano, ovaj roman je slepi, zaljubljeni kolosek.
 
Poetske istine su, kaže spisateljica, načinjene tako da prikažu svet kakav jeste iako je sve inscenirano, lažno. Istina je da su zakoni ljudske prirode jednostavni, a očekivanja u ljubavi rastuća, ali svaka ovakva (ne)ljubavna priča, ona o proklinjanoj zaljubljenosti, korak je bliže uverenju da se sreća nalazi samo u iščekivanju sreće. Znam, razumem, ljubav je gladna zver! Kako sputati impulse kada nam stižu iz drobi i glasa koji nam govori da radost nije radost ako je nema sada i ovde, opustošene duše kap sreće ne napoji. Ali ne, zaboga, ne biva uvek tako! Ovo je priča o nebivanju, nepostojanju... ljubavi. ...I evo, znam da je ovaj pasus zapravo najbolja preporuka da pročitate ovu knjigu. Pa dobro, ako je tako, to mi je i bila namera.
 
Roman „Ogrešenje“ 2013. godine dobio je s razlogom prestižnu skandinavsku nagradu „August“ i doprineo tome da Lena Andešon napiše samostalni nastavak priče o svojoj junakinji Ester, knjigu pod nazivom „Poricanje“. Neka joj je ovog puta srećnija ljubav, a nama ostaje da je čitamo i vidimo jesu li zaljubljeni nešto naučili... Pa sve i da nisu, ima li ičeg većeg, dubljeg i lepšeg od osećanja zbog kojeg nam zaigraju, zatrepere damari...
 
Čitajte i... ostajte zaljubljeni!

Violeta Ivković

novogodisnja akcija 100 najboljih knjiga u 2017 na popustu od 2017

NOVOGODIŠNJA AKCIJA: 100 NAJBOLJIH KNJIGA U 2017. NA POPUSTU OD 20,17%

Želite da budete sigurni da ste poklonili najbolje?
Makartov izbor  100 najboljih knjiga koje su objavljene ili doživele novo izdanje tokom 2017. godine. 
Iz iskustva znamo da iz naše knjižare uvek izađete zadovoljni - ili zato što ste kupili dobru knjigu ili dobili dobru preporuku ili samo porazgovarali, pa je ova ponuda od 100 naslova nastala i osluškivanjem vaših želja. 
Popust od 20,17% važi pri kupovini u našoj knjižari ili poručivanjem preko sajta, uz besplatnu dostavu.
Prilikom kupovine treće knjige, ostvarujete i dodatni popust od 10% na cenu te knjige.
Ukoliko želite nekoga da iznenadite poklonom, knjigu ćemo upakovati, napisati posvetu kakvu želite i – isporučiti u vaše ime.*
Akcija traje od 19. decembra do 7. januara.
Kupujte i poklanjajte samo najbolje!

knjige u koje se zaljubljujemo ogresenje lena andeson

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon

„Zaljubljenost je totalna, čak totalitarna.“ Jeste. A tako, valjda, i mora.

Na koricama knjige švedske književnice Lene Andešon piše da je „Ogrešenje“ roman o ljubavi. Jeste, ali nek vas to ne zavara, nije panegirik ljubavi, već nemanju, gubitku. I to ne zato što verujem da je samo uzvraćena ljubav – ljubav, već što mi priča liči na studiju tuge, na štivo upakovano u 135 strana o tome kako prepoznati neljubav. Kako je prepoznati, i krenuti dalje...

najlepsa ljubavna pisma - kafkino pismo mileni jesenskoj

NAJLEPŠA LJUBAVNA PISMA - Kafkino pismo Mileni Jesenskoj

Kafkino pismo Mileni Jesenskoj

1921.
Eto, Milena, ležim na ležaljci, pre podne, go, pola na suncu, pola u senci, posle skoro neprospavane noći; kako bih mogao da spavam kad sam, previše lakosan, obletao bez prestanka oko Vas, kad sam zaista upravo onako kao što Vi danas pišete bio prestravljen onim što mi je palo u krilo, prestravljen u onom istom smislu kao što se priča za proroke da su (već, ili još, to je isto) kao slabačka deca čuli kako ih zove glas i prestravili se i nisu hteli, odupirali su se nogama o zemlju i mozak im je razdirao strah, a već su i ranije bili čuli glasove i nisu znali otkud je taj užasan ton dospeo upravo u taj glas - je li to bila slabost njihovog uha ili snaga tog glasa - niti su znali, zato što su bili deca, da je glas već pobedio i ugnezdio se pomoću tog unapred poslatog, slutnjom ispunjenog straha koji su osećali zbog tog glasa, a čime još nije bilo ništa iskazano o njihovom proročkom određenju, jer taj glas čuju mnogi, ali da li su ga dostojni, to je i objektivno još veoma neizvesno, a sigurnosti radi bolje je da se to odlučno poriče - dakle, tako sam tu ležao kad su stigla Vaša dva pisma.

 

volite li cehova

VOLITE LI ČEHOVA?

ŽENA BEZ PREDRASUDA 


Maksim Kuzmič Saljutov je visok, u ramevima razvijen i kršan. Njegova telesna građa može se smelo nazvati atletskom. Izvanredno je snažan. On savija novčiće, čupa s korenjem mlado drveće, zubima podiže tegove i kune se da na zemlji nema čoveka koji bi se usudio da se porve s njim. On je hrabar i smeo. Nije viđeno da se on bilo kada bilo čega bojao. Naprotiv, njega se boje i blede pred njim kad je ljut. Muškarci i žene ciče i crvene kad im on steže ruke: boli ih! Negov divni bariton nemoguće je slušati, jer od njega zagluhnu uši... Silan čovek! Ne znam drugog čoveka sličnog njemu. 

najlepsa ljubavna pisma

NAJLEPŠA LJUBAVNA PISMA

"Moja Sloboda, onako mala i nežna, pošla je u smrt kao u šetnju, sa osmehom." napisao je Ivo Lola Ribar svom ocu, godinu dana nakon tragične smrti svoje verenice i cele njene porodice.
Pismo Slobodi je mnogo godina posle drugog svetskog rata bilo potresno svedočenje o svim mladostima izgubljenim u borbi za bolju budućnost i pravedniji svet. 

makart distribucija na niskom sajmu knjiga

MAKART DISTRIBUCIJA NA NIŠKOM SAJMU KNJIGA

MAKART DISTRIBUCIJA i ove godine učestvuje na Sajmu knjiga u Nišu.
Pozivamo Vas da dođete u halu Čair, od 22. do 29 novembra i posetite najbolju i najopremljeniju knjižaru na sajmu.
Uz reprezentativnu ponudu naslova iz savremene književnosti, istorije, filozofije, publicistike…, pripremili smo i “booklet” kutak sa izuzetno povoljnim cenama knjiga namenjenih, pre svega najmlađoj publici.

Pošalji