Početna»Vesti»Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije
katrin malabu u beogradu preobražaji inteligencije

Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije

Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine. 

Predavanje: Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije - na putu u dolinu sablasnosti
Utorak 27. februar , u 18h
Fakultet za medije i komunikacije, Sala 8, 4. sprat
(na engleskom, bez prevoda)

Razgovor sa Katrin Malabu
Sreda, 28. februar, u 18h
Francuski institut u Srbiji
Knez Mihailova 31, Beograd

Učestvuju:
- Katrin Malabu, filozofkinja
- Jovan Čekić, filozof
- Ante Jerić, filozof
- Srdja Janković, prevodilac 
Razgovor vodi: Petar Milat, filozof
(na francuskom i srpskom, uz simultani prevod)

Katrin Malabu (Catherine Malabou) jedna je od najistaknutijih francuskih filozofkinja. Radi u Centru za istraživanja moderne evropske filozofije na Univerzitetu Kingston u Londonu i na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu. Osovinu njenog filozofskog rada čini pojam plastičnosti i razvoj plastične ontologije. Pojam plastičnosti podjednako označava sposobnost preuzimanja forme i stvaranja forme. Malabu je ovaj termin preuzela od Hegela, kreativno ga razvila premošćujući brojne postojeće jazove između filozofije, psihoanalize i neuronauka i pritom transformisala svaku od tih disciplina. Trenutno istražuje zajedničko uporište antiteleoloških tendencija u filozofiji, politici i biologiji. 

Njene najvažnije knjige su: "Budućnost Hegela: plastičnost, temporalnost i dijalektika" (Pariz, 1996); "Hajdeger i promena: o fantastičnom u filozofiji" (Pariz, 2004); "Šta da radimo sa našim mozgom" (Pariz, 2004 [FMK, 2017]), "Novi ranjenici: od neuroze do oštećenja mozga" (Pariz, 2007), "Ontologija nezgode" (Pariz, 2009 [Multimedijalni inistut, 2016]) i "Pre sutra: epigeneza i racionalnost" (Pariz, 2014). 

Malabuina poslednja knjiga, čiji prevod povodom njenog dolaska zajednički objavljuju FMK i Multimedijalni institut, nazvana je "Preobražaji inteligencije". 

Ova knjiga je rezultat Malabuinog gostovanja na Irvinu u sklopu Velekovih predavanja gde istaknuti filozofi i filozofkinje tokom tri sesije brane svoj rad u nastanku. Malabu je tako nastavila niz bitnih francuskih mislilaca, od Žana Bodrijara, Žan-Fransoa Liotara, Etjena Balibara do njenog nekadašnjeg mentora Žaka Deride, koji su pozvani na tu prestižnu instituciju radi prezentacije i razmene novih ideja.

Tokom gostovanja u Zagrebu i Beogradu, Malabu će se na ovu problematiku nadovezati filozofskim propitivanjem veštačke inteligencije.

Katrin Malabu će pre dolaska u Beograd - u ponedeljak 26.februara na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - održati otvoreno predavanje.

Organizuju: Fakultet za medije i komunikacije i MAMA Zagreb, u saradnji sa Francuskim institutima u Beogradu i Zagrebu, Kulturtregerom, Kurzivom, Akademijom dramske umjetnosti.

Izvor: FMK

fraktura u beogradu promocije

FRAKTURA U BEOGRADU: PROMOCIJE

Mart je mesec Frakture u Beogradu. 
BALKANSKI ESEJI, MILEVA EINSTEIN, TEORIJA TUGE i RAT I MIT, predstaviće se beogradskoj publici 15, 22. i 23. marta u CKZD-u. 

novo kriticki vodic kroz srpski film 2000-2017

NOVO: KRITIČKI VODIČ KROZ SRPSKI FILM 2000-2017.

Novo u prodaji na našem sajtu i u Makart Store: : KRITIČKI VODIČ KROZ SRPSKI FILM 2000-2017
Jedinstvena knjiga u našoj kulturi koja sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine.

fraktura najbolja literatura akcija zgrabi snizenje

FRAKTURA – NAJBOLJA LITERATURA – AKCIJA: ZGRABI SNIŽENJE

Veliki broj naslova izdavačke kuće Fraktura na velikom popustu od 60 do 80 % u ponudi na našem sajtu, ali u u knjižari MAKART STORE u Čumićevom sokačetu. 

katrin malabu u beogradu preobrazaji inteligencije

Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije

Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine. 

novogodisnja akcija 100 najboljih knjiga u 2017 na popustu od 2017

NOVOGODIŠNJA AKCIJA: 100 NAJBOLJIH KNJIGA U 2017. NA POPUSTU OD 20,17%

Želite da budete sigurni da ste poklonili najbolje?
Makartov izbor  100 najboljih knjiga koje su objavljene ili doživele novo izdanje tokom 2017. godine. 
Iz iskustva znamo da iz naše knjižare uvek izađete zadovoljni - ili zato što ste kupili dobru knjigu ili dobili dobru preporuku ili samo porazgovarali, pa je ova ponuda od 100 naslova nastala i osluškivanjem vaših želja. 
Popust od 20,17% važi pri kupovini u našoj knjižari ili poručivanjem preko sajta, uz besplatnu dostavu.
Prilikom kupovine treće knjige, ostvarujete i dodatni popust od 10% na cenu te knjige.
Ukoliko želite nekoga da iznenadite poklonom, knjigu ćemo upakovati, napisati posvetu kakvu želite i – isporučiti u vaše ime.*
Akcija traje od 19. decembra do 7. januara.
Kupujte i poklanjajte samo najbolje!

knjige u koje se zaljubljujemo ogresenje lena andeson

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: OGREŠENJE, Lena Andešon

„Zaljubljenost je totalna, čak totalitarna.“ Jeste. A tako, valjda, i mora.

Na koricama knjige švedske književnice Lene Andešon piše da je „Ogrešenje“ roman o ljubavi. Jeste, ali nek vas to ne zavara, nije panegirik ljubavi, već nemanju, gubitku. I to ne zato što verujem da je samo uzvraćena ljubav – ljubav, već što mi priča liči na studiju tuge, na štivo upakovano u 135 strana o tome kako prepoznati neljubav. Kako je prepoznati, i krenuti dalje...

Pošalji