Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije

Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine.
21.02.2018.
katrin malabu u beogradu preobražaji inteligencije Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine.

Predavanje: Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije - na putu u dolinu sablasnosti
Utorak 27. februar , u 18h
Fakultet za medije i komunikacije, Sala 8, 4. sprat
(na engleskom, bez prevoda)

Razgovor sa Katrin Malabu
Sreda, 28. februar, u 18h
Francuski institut u Srbiji
Knez Mihailova 31, Beograd

Učestvuju:
- Katrin Malabu, filozofkinja
- Jovan Čekić, filozof
- Ante Jerić, filozof
- Srdja Janković, prevodilac
Razgovor vodi: Petar Milat, filozof
(na francuskom i srpskom, uz simultani prevod)

Katrin Malabu (Catherine Malabou) jedna je od najistaknutijih francuskih filozofkinja. Radi u Centru za istraživanja moderne evropske filozofije na Univerzitetu Kingston u Londonu i na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu. Osovinu njenog filozofskog rada čini pojam plastičnosti i razvoj plastične ontologije. Pojam plastičnosti podjednako označava sposobnost preuzimanja forme i stvaranja forme. Malabu je ovaj termin preuzela od Hegela, kreativno ga razvila premošćujući brojne postojeće jazove između filozofije, psihoanalize i neuronauka i pritom transformisala svaku od tih disciplina. Trenutno istražuje zajedničko uporište antiteleoloških tendencija u filozofiji, politici i biologiji.

Njene najvažnije knjige su: "Budućnost Hegela: plastičnost, temporalnost i dijalektika" (Pariz, 1996); "Hajdeger i promena: o fantastičnom u filozofiji" (Pariz, 2004); "Šta da radimo sa našim mozgom" (Pariz, 2004 [FMK, 2017]), "Novi ranjenici: od neuroze do oštećenja mozga" (Pariz, 2007), "Ontologija nezgode" (Pariz, 2009 [Multimedijalni inistut, 2016]) i "Pre sutra: epigeneza i racionalnost" (Pariz, 2014).

Malabuina poslednja knjiga, čiji prevod povodom njenog dolaska zajednički objavljuju FMK i Multimedijalni institut, nazvana je "Preobražaji inteligencije".

Ova knjiga je rezultat Malabuinog gostovanja na Irvinu u sklopu Velekovih predavanja gde istaknuti filozofi i filozofkinje tokom tri sesije brane svoj rad u nastanku. Malabu je tako nastavila niz bitnih francuskih mislilaca, od Žana Bodrijara, Žan-Fransoa Liotara, Etjena Balibara do njenog nekadašnjeg mentora Žaka Deride, koji su pozvani na tu prestižnu instituciju radi prezentacije i razmene novih ideja.

Tokom gostovanja u Zagrebu i Beogradu, Malabu će se na ovu problematiku nadovezati filozofskim propitivanjem veštačke inteligencije.

Katrin Malabu će pre dolaska u Beograd - u ponedeljak 26.februara na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - održati otvoreno predavanje.

Organizuju: Fakultet za medije i komunikacije i MAMA Zagreb, u saradnji sa Francuskim institutima u Beogradu i Zagrebu, Kulturtregerom, Kurzivom, Akademijom dramske umjetnosti.

Izvor: FMK
Podelite: